Zajedno na delu


 

 

U okviru programa Izgradnja mira i umetnost u saradnji sa Teatrom bez granica (Theatre Without Borders) izdate su dve knjige „Zajedno na delu: Performans i kreativna transformacija konflikta“.
Knjiga I: „Otpor i pomirenje u regionima nasilja“
(u izdanju New Village Press-Oakland CA, 2011).
Knjiga II: „Izgradnja pravednnih i inkluzivnnih zajednica“
Obe knjige biće u prodaji od decembra.
Detaljnije pogledajte na http://www.brandeis.edu/ethics/peacebuildingarts/actingtogether/

Sa ivice ljudske patnje i ljudskih mogućnosti proizilazi priča koja nudi nadu našem, ratom iscrpljenom, svetu. To je priča koja nastaje na spornim granicama, ali to nisu granice koje dele ljude u ratu, već su to granice između nasilja i nejednakosti našeg trenutnog stanja i pravednijeg i mirnog sveta koji tražimo; to je teren gde umetnici i „graditelji mira“ angažuju ljude za kreativna dela hrabrosti i moralne imaginacije.

Zajedno na delu je saradnja između Brandejs univerziteta (Brandeis University) i Teatra bez granica, koja se ovim poljem bavi poslednjih šest godina. Projekat dokumentuje predstave čija je tema izgradnja mira, značajne umetnike, "graditelje mira", predstavnike zajednica svih kontinenata čiji ritualni i teoretski rad govori o istini kako bi osnažili i podržali zajednice da prežale svoje gubitke i sagrade mostove preko različitosti.

Dijana Milošević, rediteljka i koosnivačica Dah Teatra, je, između ostalih, napisala poglavlje u ovoj knjizi o radu njene trupe.

Na jesen 2011. godine izlazi dugometražni dokumentarac “Zajedno na delu na svetskoj sceni”, koji sadrži set videa i štampanih vodiča za pomoć pedagozima, praktičarima i političarima. Takođe izlaze i prve dve knjige antologije pod nazivom  „Zajedno na delu: Performans i kreativna transformacija konflikta“ (u izdanju New Village Press -Oakland CA, 2011).

 
Dah Teatar - Centar za pozorišna istraživanja

 

english