Demonstracije rada

Demonstracije rada u Dah Teatru imaju za cilj da otkriju deo stvaralačkog procesa u teatru a time upute zainteresovane umetnike u neke tehnike pravljenja predstave, kao i da zainteresuju publiku za nove pozorišne forme.

Proces rada na jednoj predstavi u teatru kakav je DAH Teatar traje mesecima i tokom tog perioda glumci paralelno rade na usavršavanju sopstvene veštine i kreiranju materijala od kojih se posepeno gradi lik tj. karakter na kome se radi za određenu predstavu. Često se ta dva procesa prepliću, i iz rada koji je počeo sa ciljem razvijanja određenog glumačkog treninga se često dolazi do uloge; i obratno, iz materijala koji su kreirani sa ciljem da se izgradi određeni karakter dolazi se do tehnike ili veštine, koja kasnije može da se razvija nevezano za ulogu i za predstavu. Zbog toga ove prezentacije imaju formu i efekat na gledaoce koji se graniči sa predstavom.

 

 

Plamen vatre na dnu mora

Prezentacija procesa rada u DAH TEATRU predstavlja prikazivanje kreativnog procesa glumice Maje Mitić tokom rada na svojim ulogama u predstavama DAH TEATRA. Glumica je u trupi od njenog osnivanja a prezentacija je nastala 1998. godine i u neprestanom je procesu razvoja.

foto: Ivan Sijak

"Ušuškana u veo istraživanja u umetnosti kojoj pripadam, često se srećem sa snažnim, toplim, zastrašujućim i dubokim osećanjima, bojama, mislima i sećanjima. Ti susreti su vera u ono što radim jer bez njih ne bih mogla da se sretnem sa sobom. Za mene je rad u DAH Teatru kao duboko morsko prostranstvo na čijem dnu pokušavam da održim plamen koji me uzdiže iznad sopstvenog života".
Maja Mitić


Glumica nam otkriva različite postupke koji su vodili od hladnog tehničkog rada do postepenog građenja živih karaktera.

 

 

 

 

 
 
Dah Teatar - Centar za pozorišna istraživanja

 

english