Argentinska vizuelna umetnica, Klaudija Bernardi, ponovo u Beogradu

 

U okviru projekta DAH Teatra
“Moć pamćenja“ 

08. oktobra 2013. u 19 časova

Klaudija Bernardi (Claudia Bernardi)

održaće predavanje „Poetika tela“

u DAH Teataru, Marulićeva 8  

Ulaz je slobodan!


Klaudija Bernardi je internacionalno priznata vizelna umetnica koja radi i stvara u oblasti umetnosti, ljudskih prava i socijalne pravde. Njen rad se sastoji od instalacija, skulptura, slika i printova. Sarađuje sa umetnicima iz sveta igre, teatra, kniževnosti i drugih.  Bernardi više od 20 godina učestvuje u lokalnim i internacionalnim društveno-političkim i umetničkim projektima koji se bave političkim izbeglicama, žrtvama torture i nasilja u zemljama u ratu ili u posleratnom periodu.

Njen internacionalno poznat projekat „Zidovi nade“, u kome slika sa članovima zajednica koje su prošle kroz traumatična iskustva , ima za cilj da poveže suprostavljene strane kao i da uspostavi istorijsko pamćenje.

Dobitnica je mnogih nagrada uključujući i počasni doktorat iz likovnih umetnosti Vuster koledža (the College of Wooster) iz Ohaja.

Svoje radove izlagala je širom sveta, uključujući i Tuson muzej (SAD), Skotsdejl muzej savremene umetnosti (SAD), Hirošima centar za mir (Japan), Centar za izgradnju mira (Severna Irska), Univerzitet Haifa (Izrael), Jerba Buena centar za umetnost (SAD), Centar za latinoameričke studije na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju (SAD), Karl Gorman muzej na univerzitetu Kalifornija u Dejvisu (SAD), galerija Havana (Kuba)...

Bernardi je redovna profesorka na Kalifornijskom koledžu za umetnost, SAD.

 


Njeno gostovanje je deo projekta DAH Teatra „Moć pamćenja“ koji se bavi post- traumatskim sećanjem, specifično pamćenjem koje čuvaju članovi porodica  koje se odnosi na nestale osobe iz njihovihe najbliže okoline.

Projekat se sastoji od muzičke instalacije i predstave „Prisustvo odsustva“ koja se bazira na istraživanju smisla sećanja na nestale.  Cilj projekta je da pomognemo porodicama koje su imale to teško iskustvo da ga transformišu u neku vrstu smisla sa kojim mogu dalje da nastave da žive, kao i da pomognemo proces suočavanja sa prošlošću na našim prostorima.

Premijera predstave održaće se u  novembru mesecu  2013. u DAH Teatru.  

 

Kvinna till Kvinna Grad Beograd Sekretarijat za kulturu Rekonstrukcija Ženski fond Opština Vračar Nezavisne kulturne scene Srbije - aNKSs

 

   
Dah Teatar - Centar za pozorišna istraživanja

 

english kontakt i kako do nas o nama predstave radionice predavanja internacionalna skola gostovanja mreza i saradnja festivali i susreti programi za mlade demonstracije rada partneri unutar laboratorije projekti