Mreža i saradnjaDAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja je aktivan u više pozorišnih mreža:
  • Assitej - Internacionalna pozorišna mreža za mlade

  • CEDEUM - Centar za dramu u edukaciji i umetnosti

  • Evropska mreža Of

  • IDEA - Međunarodna asocijacija za dramu/pozorište i obrazovanje

  • ITI - Institut internacionalnog teatra

  • Nezavisna kulturna scena Srbije

  • Teatar bez granica - Internacionalna mreža pozorišta

  • Projekat Magdalena - Internacionalna mreža žena u teatru


Internacionalni projekti:

 

Networking Memories (2011/2012)
Svrha projekta je stvaranje nove i održive mreže između 8 kulturnih i organizacija civilniog društva iz Bosne i Hercegovine, Italije, Kosova i Srbije (Dah Teatar) koja za cilj ima uključivanje građana u realizaciju kao i u koncepciju  zajednickih aktivnosti više zemalja.

Small Acts of Apocalypse (2010/2011)
Saradnja između Dijane Milosevic i Kathy Randels, Art Spot Productions (New Orleans) na predstavi Small Acts of Apocalypse

Žena/More (2010)
Saradnja glumice Maja Mitić, rediteljke Ane Furs (Anna Furse - Artistic Director of Athletes of the Heart UK ) i scenografkinje Antonele Diane (Antonella Diana - Teatret OM, Denmark) na predstavi Žena/More

Dogsbody (2008/2009)
Saradnja Dijane Milošević (rediteljke Dah Teatra) sa Jugen Teatrom (Yugen Theatre) iz San Franciska na predstavi Dogsbody. Predstava je rađena po tekstu Erika Ena u režiji Dijane Milošević. Svetska premijera predstave bila je 22. oktobra u Jerba Buena Centru za umetnost (Yerba Buena Center for the Arts)

Traženje Grada (2007)
P
redstava na ruševinama Narodne biblioteke na Kosancicevom vencu.
Saradnja između DAH Teatra i fragment teatra iz Švajcarske

Projekat je izveden u saradnji sa pozorištem fragment  iz Švajcarske, koje čine članovi iz Bazela, Berna i Ciriha. Ovo predstavlja nastavak saradnje između DAH Teatra i pozorišta fragment, koja je započela  2004.god, kada su članovi fragment teatra učestvovali na Internacionalnoj školi za glumce i reditelje DAH Teatra

Interplay (2004/2005)
Saradnja između New Dramatists (www.newdramatists.org) iz Njujorka i DAH Teatra Centra za pozorišna istraživanja

Dah Teatar je deo projekta koji je inicirala oranizacija New Dramatists , "kuća za umetnike i dramske pisce" iz Nju Jorka. To je projekat razmene dramskih pisaca iz SAD-a, Mađarske, Česke i Srbije. Partner u Mađarskoj je Nacionalni teatar u Budimpešti, Internacionalni pozorišni institut u Pragu i DAH Teatar u Beogradu.
Cilj projekta je da po jedan dramski pisac iz SAD-a, koga ove tri pozorišne kuće/organizacije izaberu na osnovu poslatih dramskih tekstova, dođe u tu pozorišnu kuću i sarađuje na produkciji, na jesen 2004. U drugom delu projekta, na proleće 2005, dramski pisci iz zemalja partnera, šalju svoje tekstove, preko pomenutih pozorišnih kuća. Po jedan iz svake zemlje biće izabran od strane New Dramatists za boravak u Njujorku.
Projekat je pomogao Trust for Mutual Understanding, SAD.

When the Angels of Heaven Saw the Daughter of Man (2000)
je projekat u kome su učestvovale glumice Sanja Krsmanović Tasić i Maja Mitić sa američkim glumcima i muzičarima. Projekat je inicirao Eric Ehn, pisac iz Los Anđelesa (SAD), a u produkciji University Mainstage Theatre, Ajova. Knjiga Postanja je bila polazište za ovaj projekat koji je opisan kao "ljubavna priča na spiritualnom nivou".

foto: Antonella Diana
 

Predeo sećanja (2000) u režiji Jadranke Andelić. Intenacionali projekat koji je uključivao španske, italijanske i naše umetnike, bavio se temom sećanja na ličnom ali i istorijskom planu. "Kako sećanja, posebno ona teška, da postanu energija za drugačiju budućnost?" Produkcija INFANT festivala iz Novog Sada.

Dream Station (1999) u korežiji Dijane Milošević i Geddy Aniksdal (Grenland Friteatar) iz Norveške. Projekat je specijano kreiran povodom početka novog Milenijuma i igran 31. decembra 1999. u Poršgrunu, Norveška sa internacionalnom grupom pozorišnih umetnika.

Predeo Sećanja  Koprodukcije

Stalni partner DAH Teatra je teatar 7Stages iz Atlante (SAD), koji je bio producent i organizator četiri američke turneje.
2001. godine u koprodukciji DAH Teatra i 7 Stages urađena je predstava "Mape zabranjenog pamćenja", a u avgustu 2005. bila je premijera druge koprodukcije "Alisa i Kafka su mrtvi/Živeli Rozenbergovi ".
U koprodukciji sa Bitef Teatrom, 2002. premijerno je izvedena predstava "Cirque Macabre".

Ne/vidljivi grad u Norveškoj
Koprodukcija Dah Teatra i Grenland Friteatra na projektu "Ne/vidljivi grad". Predstava se odigrala u Poršgrunu u okviru projekta "Sence of Place", koji se bavi istorijom tog dela Norveške.

 

 
Dah Teatar - Centar za pozorišna istraživanja

 

english kontakt i kako do nas o nama predstave radionice predavanja internacionalna skola gostovanja mreza i saradnja festivali i susreti programi za mlade demonstracije rada partneri unutar laboratorije projekti