english   

Nagrade

Nagrada Fonda "Jelena Šantić" DAH Teatru

Nagrada Fonda "Jelena Šantić" za 2012. godinu dodeljuje se Dah Teatru - Centru za pozorišna istraživanja, za aktivnosti i za rezultate postignute u 2011, ali je jednako važno i to da su ljudi okupljeni oko Dah Teatra  celokupnim svojim dvadesetogodišnjim angažmanom - umetničkim i društvenim -  zaslužili ovu nagradu.
Dah Teatar je u 2011. godini proslavio 20 godina rada - festivalom i konferencijom "Prenošenje plamena". Bio je to niz događaja kojima je na simbolički način ukazano na važnost  kontinuiteta u kulturi jedne zemlje.

Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na Jelenu Šantić i kao podsticaj povezivanju društvenih vrednosti - tolerancije i očuvanja mira - s umetničkim dostignućima. Nagrada je ustanovljena kao dvogodišnja i ovo je četvrti put kako se dodeljuje. Prethodni dobitnicu su bili: Beogradski festival igre (2006), program "Slobodna zona" Kulturnog centra Rex (2008) i Književni festival "Na pola puta" u Užicu (2010).

Nagrada će biti uručena 18. marta 2012. Dijani Milošević rediteljki i ko-osnivačici Dah Teatra. Tom prilikom će u prostorijama Dah Teatra biti organizovan kratak program za sve prijatelje Jelene Šantić i Dah Teatra.

Vladimir Petronijević uručuje nagradu "Jelena Šantić" DAH Teatru

Više o fondu i nagradi možete pogeldati na sajtu:
www.grupa484.org.rs

Dodela nagrade ERSTE Fondacije za socijalne integracije DAH Teatru

Internacionalni žiri ERSTE fondacije za socijalne integracije (ERSTE Foundation Social Integration Award 2009) izabrao je projekat Dah Teatra "Ne/vidljivi grad", među 1300 projekata koji su konkurisali, za jedan od dvadeset organizacija i projekata jugoistične Evrope, koji su dobili nagradu za 2009. godinu.
25. juna 2009. u Bukureštu (Rumunija) održana je svečana ceremonija dodele ove nagrade kojoj su prisustvovali glumac Jugoslav Hadžić i glumica Sanja Krsmanović Tasić.


Više o ovoj nagradi možete pogledati na sajtu:
http://www.erstestiftung.org/integration-award/en/

Projekat "Ne/Vidljivi grad" dat je kao primer kao jedan od najuspešnijih projekata interkulturalnog dijaloga u 2008. godini od strane Evropskog instituta za komparativna kulturna istraživanja (ERICarts)

 

 


"Otto Rene Castillo" nagrada DAH Teatru

21. maja 2007. u Njujorku (SAD) održana je svečana ceremonija dodele ove nagrade kojoj su prisustvovale rediteljke Dijane Milošević i Jadranke Andjelić i glumica Maja Mitić.

Nagradu dodeljuje Kastiljo (Castillo) Teatar , koji je baziran u Njujorku, neprofitne organizacije posvećenoj promociji ljudskih prava i razvoja kroz korišćenje teatra. Ova nagrada je uspostavljena 1998.godine s ciljem da podrži razvoj političkog teatra u svetu.

Tokom godina umetnici kao što su Lori Anderson (Laurie Anderson), Bob Vilson (Bob Wilson), Jozef Čajkin (Joseph Chaikin) kao i grupe El teatro Kampesino (El Teatro Campesino) , Living Teatar (The Living Theatre) kao i naš Centar za kulturnu dekontaminaciju,  izmedju ostalih, su takodje dobili ovu nagradu.

Više o ovoj nagradi možete pogledati na sajtu
www.castillo.org/specialevents_otto_awards.html

 

Nagrada "Grozdanin kikot " Dijani Milošević

24. 02. 2008. godine u Pozorištu lutaka u Mostaru, dodeljena je Međunarodna nagrada za doprinos razvoju dramskog odgoja "Grozdanin kikot".

Međunarodni žiri u sastavu: Marko Kovačević (BiH), Maria van Bakelen (Holandija), Ljubica Beljanski-Ristić (Srbija), Stig Eriksson (Norveška) i Vladimir Krušić (Hrvatska), odlučio je da pored Dijane Milošević, nagradu dobiju: Iva Gruić iz Hrvatske, Marina Katnić-Bakaršić iz Bosne i Hercegovine i Parasuram Ramamoorthi iz Indije. A specijalnu Nagradu dobila je: Međunarodna teatarska škola Jacqes Lecoq iz Francuske.

www.cdobih.org

 
1997 - Nagrada "Luigi Pirandello International Prize" - čuveni reditelj Odin Teatra Euđenio Baraba podelio je svoju nagradu sa DAH Teatrom
1994 - Dah Teatar dobio je nagradu za najbolju predstavu na Jugoslovenskom festivalu Novog Teatra "Malo Pozorje" za predstavu "Zenit" u režiji D. Milošević i J. Anđelić
1989 - Nagrada za najbolju režiju u saradnji sa J.Anđelić za predstavu "Kod večite slavine" na Vojvođanskom pozorišnom festivalu
Nagrada za najbolju predstavu na Mladenovačkom pozorišnom festivalu, takođe, za predstavu "Kod večite slavine"
   
Dah Theatre Research Centre