Alisa u zemlji Zmaja

Predstava za decu i odrasle

U našu predstavu, kroz igru i takmičenje, vrisku i graju, tišinu, pevanje i smeh, ali i po koju suzu što načini "jezero suza", utkali smo poeziju čika Jove Jovanovića Zmaja u čuveni roman Luisa Kerola "Alisa u zemlji čuda". Spajajući ova dva velika pisaca igrali smo se i sećanjima iz našeg detinjstva, "jurile su nas strofice",  zbunjivalo nas je šta je to "veliko", a šta "malo", mučilo nas je večno pitanje "a ko sam, zapravo, ja?". Publika će prisustvovati i kreativnom činu stvaranja predstave u samoj predstavi koju junaci stvaraju. Vraćajući se korenima ozbiljnog i kvalitetnog književnog dela deca će, kroz igru, naučiti o procesu stvaranja dramaturgije i mizanscena bilo koje, pa i ove predstave. Igra u igri, predstava u predstavi želi da inicira kreativnost za radovanje životu i umetnosti. 
Maja Mitić

Režija i dramaturgija: Maja Mitić
Tekstovi: Jovan Jovanović Zmaj, Luis Kerol, Ivana Milenović Popović, Maja Mitić, Anđela Popović
Glumci: Ivana Milenović Popović, Maja Mitić, Ivan Nikolić, Anđela Popović
Video, rekvizita od papir mašea i dizajn štampanog materijala: Maja Vučić
Scenografija: DAH Teatar
Kostim: DAH Teatar
Izrada kostima: Slavica Hinić, Nevenka Delić
Dizajn svetla: Mladen Lukešević
Fotografija: Una Škandro
Organizacija i PR: Nataša Novaković

Zahvaljujemo: Dijana Milosević, Donka Torov, Nemanja Ajdačić, Nemanja Lazić


ALA JE LEP OVAJ SVET

"Ali, da nije belog zeca ne bi bilo ni Alise".

Predstava Dah teatra "Alisa u zemlji Zmaja", u režiji naše najbolje glumice Maje Mitić, na materijalu Kerolove Alise i poezije J. J. Zmaja, u prvom redu upoznaje i suočava decu sa scenskim jezikom kao takvim. Glavni "predmet" ove predstave je, dakle, ono što se naziva scenskim izrazom ili čak "sceničnost" kao takva.
Ova sceničnost je jezik kojim se konstituiše jedna specifična dečija i deci prilagođena logika, jedan od načina na koji deca sebi objašnjavaju svet u kom žive i u njega uvode kakav-takav red. Jedan od načina, ali ujedno i traganje za samim obrascem dečijeg preosmišljavanja i preobražavanja zadatog sveta, samo deci svojstvenog načina borbe sa svetom.
Poštujući tu logiku, i ne bojeći se igre, jednog veštog prožimanja dečije igre kao ishodišta i scenske igre kao zadatosti, ne plašeći se imaginacije nego u njoj uživajući, i što je najvažnije, ni malo se ne bojeći dece, ovi sjajni i za naše prilike retko pripremljeni i fokusirani glumci (Ivana Milenović Popović, Anđela Popović, Ivan Nikolić i sama Maja Mitić), uspevaju da nam kažu i ponešto o moći i kontroli, o strahovima i nadama, ali svakako najviše o slobodi, koju u ovoj predstavi kao da udišemo. Udišemo je zajedno sa mirisom pozorišta samog, podsećajući se da i pozorište može da bude sloboda, da mora da bude sloboda. Dovesti decu na ovu predstavu, u ovo i ovakvo pozorište, znači dovesti ih negde gde će im biti dobro.

http://vladimirkolaric.blogspot.rs/2016/05/2016.html
ODBRANA UMETNOSTI
subota, 21. maj 2016.
ALISA U ZEMLjI ZMAJA (DAH TEATAR, 2016)
Vladimir Kolarić (Pisac, teoretičar filma i umetnosti)

 

   
Dah Teatar - Centar za pozorišna istraživanja

 

english kontakt i kako do nas o nama predstave radionice predavanja internacionalna skola gostovanja mreza i saradnja festivali i susreti programi za mlade demonstracije rada partneri unutar laboratorije projekti