PROJEKTI

Žene u ravnopravnoj Evropi (2016-2017)
EU projekat - Evropa za gradjane i gradjanke

Koristeći kreativni process i feministički okvir za istraživanje i promišljanje iskustava žena koje žive u Evropskoj Uniji i moći EU polisa da promovišu rodnu ravnopravnost, ljudska prava i inkluziju. Ovaj transnacionalni projekat uključuje četiri evropska partnera iz Irske, Španije, Hrvatske i Srbije i koristi kreativne pocese teatra i filma kao i online resurse u svrhu promovisanja većeg razumevanja ženskih prava i pozitivnih promena koje su se desile na polju rodne ravnopravnosti a kao rezultat pripadanja Evropskoj uniji.

Ne/Vidljivi grad 10 godina (2015)
Aktuelan projekat koji traje od 2005. godine
EU Projekat 2011-2012

Polazeći od činjenice da su naši gradovi, u svojoj dalekoj prošlosti, a pogotovo danas, multi-etnički gradovi, sa velikim brojem stanovnika različitog porekla i kutura i da je ta svest izbledela usled naleta kriza i ratova koji su stvarali multietničke tenzije, a ne razumevanje,  kreirali smo projekat koji se bavi promocijom različitih etničkih kultura koje koegzistiraju danas.

Moć pamćenja (2013)

Projekat se sastoji od istraživačkog procesa, muzičke instalacije i predstave "Prisustvo odsustva".
Projekat se bavi post-traumatskim sećanjem, specifično - pamćenjem koje čuvaju članovi porodica,  a koje se odnosi na nestale osobe iz njihove najbliže okoline.
Više o projektu

FOKUS - Za Kulturu u Srbiji (2013)
EU projekat


Dah Teatar i Grupa 484, našli su se na zadatku da u Kruševcu, Vranju, Novom Pazaru i Užicu, zajedno sa profesionalcima, aktivistima, saradnicima, kolegama i prijateljima sa nezavisne kulturne i umetničke scene, iz institucija kulture i iz škola, rade na "osvajanju javnog prostora" za potrebe kulture i umetnosti.
Više o projektu

Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti (2012/13)
EU IPA Projekat


Cilj projekta je stvaranje regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva koje će doprineti implementaciji zakona o rodnoj ravnopravnosti, politika i akcionih planova u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Projekat će se realizovati u Bosni i Hercegovini. 

U okviru projekta održaće se trening sa ciljem osnaživanja mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti, koji se sastoji od četiri radionice.

Više o projektu i radionicama


Networking Memories (2011/12)
EU Projekat  

Svrha projekta je stvaranje nove i održive mreže između 8 kulturnih i organizacija civilniog društva iz Bosne i Hercegovine, Italije, Kosova i Srbije (Dah Teatar) koja za cilj ima uključivanje građana u realizaciju kao i u koncepciju  zajednickih aktivnosti više zemalja.

Detaljnije o projektu i radionicamaProjekat Ministarstva kulture "Srbija u Srbiji"view more

Kultura u p(re)okretu!
Ministarstvo za kulturu Republike Srbije

Ministarstvo kulture Republike Srbije je zajedno sa lokanim upravama iniciralo projekat "Srbija u Srbiji", sa namerom da pokrene i preokrene kulturnu sredinu Srbije. Dah Teatar je prepoznao važnost projekta i aplicirao za igranja predstave "Priča o čaju" i dečije predstave "Dve babe, četiri mačke i trotinet" u Srbiji, kako bi podržao nameru Ministarstva kulture da promeni postojeći centralizovani pristup kulturnim sadržajima i zameni ga novim, oličenim u decentralizovanoj kulturnoj mreži.
   Ideja Dah Teatra je da se tokom 2010. godine predstava "Priča o čaju" i dečija predstava "Dve babe, četiri mačke i trotinet" odigraju gradovima u Srbiji kako bi predstavili svoj rad u novim sredinama i kako bi uspostavili međusobnu saradnju.

Dah Teatar je uspešno realizovao projekat "Srbija u Srbiji".

Predstava za decu "Dve babe, četiri mačke i trotinet"
view more odigrana je u avgustu 2010. godine u Soko Banji, Lapovu i Vlasostincu pred nekoliko stotina oduševljeniih ljudi i dece, sa izizetnim uspehom i dobila je visoke kritike kako od pozorišnih kritičara, tako i od publike.

 

 

 

 

 

Fotografije: iz predstave "Dve babe, četiri mačke i trotinet" i sa igranja u Soko Banji

Predstava "Priča o čaju"view more odigrana je u Kruševačkom pozorištu i Knjaževsko-srpskom teatru (Kragujevac) sa velikim uspehom u decembru 2010. godine.

 

 

 

 

 

Fotografije: iz predstave "Priča o čaju", Dah teatar ispred i u Knjaževsko-srpskom teatru u KragujevcuNE/VIDLJIVE KOMŠIJE view more
Realizaciju projekta omogućila Opština Vračar

Putovanje kroz multikulturalnu baštinu Vračara!!!


Raniji projekti:

OVO SMO MI
Projekat je realizovan uz podršku
Evropske kulturne fondacije

 
Projekat za mlade "OVO SMO MI" uključuje Dramski studio za mlade DAH Teatra, romsku decu sa Vračara i onu okupljenu oko Romskog kulturnog centra u Malom Mokrom Lugu. Projekat je trajao osam meseci i predstavlja radionički i istraživački rad u okviru tema koja se tiču mladih ljudi, sa posebnim osvrtom na trenutak "tranzicije" u kome se nalazimo. Partnerske organizacije u ovom projektu su grupa "Hajde da..." i ERGstatus plesni teatar iz Beograda.

Projekat se odvija u dve faze:
I FAZA: "OVO SAM JA - ŠIROKO OTVORENIH OCIJU" (april -juni 2004.)
Obuhvata rad sa mladima iz Dramske grupe DAH teatra i imaće kao rezultat predstavu istog naziva.
II FAZA: "OVO SMO MI" (septembar 2004. - januar 2005.)
Obuhvata rad u okviru dramskih radionica sa decom romske i neromske nacionalnosti u kome su bili uključeni i mladi iz dramske grupe kao saradnici.
Završnica projekta bila je predstava koja je uključivala sve učesnike.


LOOKING INSIDE/ POGLED IZNUTRA
Uz podrsku Fonda za otvoreno društvo u saradnji sa Institutom za otvoreno društvo, OSI-Budimpešta

Od juna 2002 do aprila 2003 godine, Dah Teatar Centar za pozorišna istraživanja je bio domaćin stručnjaka u kulturi i menadžera, koji u svojim organizacijama ili institucijama žele da primene inovativne modele rada zasnovane na istraživanju kulturne prakse drugih sredina. To su bili profesionalci koji se bave kulturom I koji bi u buducnosti mogli da doprinesu znacajnim promenama u oblasti kulture I umetnosti u svojim sredinama. Rad DAH Teatar Centra za pozorisna istrazivanja su posmatrali gosti iz Azerjbedzana, Poljske, Rusije, Mongolije i Jermenije.


CIRCLES OF KNOWLEDGE- KRUGOVI ZNANJA
Uz podrsku Arts And Culture Network Program -OSI Budapest

Projekat se odvijao od novembra 2002. do novembra 2003. kroz seriju radionica, predavanja i susreta koji je uključio umetnike i stručnjake iz naše zemlje i regiona. Namenjen je mladim voditeljima NVO, mladim umetnicima i studentima kao i članovima grupa "Igrom protiv nasilja" sa ciljem da se informišu o organizaciji, finasiranju i načinima opstanka umetnika.

Predavanje - Patricia Alves
Projekat je podeljen u krugove: SEME, PUPOLJAK, CVET, BAŠTA, koji prate korake stvaranja, finasiranja i organizovanja umetnickih projekata. Projekat se bavio i umrežavanjem kao jednim od nacina povezivanja i boljeg održanja organizacija.

Predavaci iz: Danske, Mađarske, Rumunije, Srbije, SAD, Velike Britanije, Holandije.

Organizacije učesnici: REX kulturni centar, Bitef Teatar, Centar za permanentno obrazovanje, Asocijacija nezavisnih teatara iz Beograda, Mostarski Teatra Mladih, Magdalena Projekat - internacionalna mreza žena u savremnom teatru, Concept Conferense, V.Briitanija, 7 Stages Teatar, SAD.

Kraj ovog projekta je bio početak novog i razvijenijeg programa INTERNACIONALNIH STUDIJA SAVREMENIH IZVODJACKIH UMETNOSTI U 2004.IGROM PROTIV NASILJA
Od 1999. do 2003. Dah Teatar je vodio grupu za mlade u okviru projekta "Play Against Violence Igrom protiv nasilja" Evropske Kulturne Fondacije - programa Art For Social Change. Rezultati ovog projekta prikazani su na festivalima Pragovi (2002.) i Pretapanje (2003.) u organizaciji Asocijacije Nezavisnih Teatara (ANET) iz Beograda, koja je bila deo istog projekta.


 
 


 

 

 

 
Dah Teatar - Centar za pozorišna istraživanja

 

english kontakt i kako do nas o nama predstave radionice predavanja internacionalna skola gostovanja mreza i saradnja festivali i susreti programi za mlade demonstracije rada partneri unutar laboratorije projekti