FOKUS - Za kulturu u Srbiji (2013)

Dah Teatar i Grupa 484 – Za kulturu u Srbiji


REZULTATI KONKURSA Akcija: reanimacija!

Spisak podržanih projekata u okviru konkursa Akcija: reanimacija
      
Na konkursu Akcija: reanimacija je učestvovalo 26 organizacija. Čestitamo organizacijama čiji su projekti obezbedili podršku.

  1. Avgust jednog diverzanta - Ajde fest; Asocijacija mladih, Kruševac
  2. BUM 31260; Buđenje uspavanog grada, Kosjerić
  3. Festival srednjoškolskih mirovnih predstava;Alternativni centar za devojke, Kruševac
  4. Kulturna revitalizacija Sjenice;Flores, Sjenica
  5. Lako do benda; Glas iskustva, Užice
  6. Predstava Nina; Joj, evo ih ovi, Novi Pazar
  7. Savremena književnost za početnike;Presek, Vranje
  8. U procesu; Art line, Vranje
  9. Vidim, čitam, razumem; Užička književna republika, Užice

Dodatne informacije o rezultatu konkursa i kriterijumima vrednovanja projekata možete dobiti na elektronskoj adresi:  focus@dahteatarcentar.com

Zahvaljujemo svima koji su učestvovali na konkursu.

Konkurs
Akcija: reanimacija!
Protiv dremeža i ravnodušnosti!
Za zdrav vazduh i zdravu životnu sredinu - u kulturi!
Za udruživanje i integracije -  u obrazovanju!
 
Dah Teatar i Grupa 484 raspisuju konkurs za male projekte kulturnih i obrazovnih inicijativa u Užicu, Novom Pazaru, Kruševcu i Vranju. Pravo da učestvuju na konkursu imaju i slične organizacije i inicijative iz okolnih gradova i mesta.

Saznajte više...

Formular za prijavljivanje

Budžet predloga projekta


Dah Teatar i Grupa 484, našli su se na zadatku da u Kruševcu, Vranju, Novom Pazaru i Užicu, zajedno sa profesionalcima, aktivistima, saradnicima, kolegama i prijateljima sa nezavisne kulturne i umetničke scene, iz institucija kulture i iz škola, rade na „osvajanju javnog prostora“ za potrebe kulture i umetnosti.


Partneri u realizaciji projekta su:

Upravo su u toku (mart, april, maj 2013. godine) radionice, male lokalne akcije, performansi u otvorenom i zatvorenom prostoru, kojima se podiže energija lokalnih inicijativa i lokalnih medjusektorskih partnerstava u kulturi i obrazovanju. Udruženi u male timove, ljudi iz različitih organizacija i institucija svoju odabranu temu istražuju, umetnički obrađuju i prezentuju u javnosti. Dah teatar u svaki od gradova dolazi i kao putujuća pozorišna trupa i kao tim za edukaciju. Grupa 484 dolazi kao podrška istraživačkim srednjoškolskim timovima i čitalakim klubovima.

Narednih meseci, timovi nastavljaju sa svojim aktivnostima. Idealno, timovi su sastavljeni od predstavnika organizacija iz kulturne i umetničke scene, srednjoškolskih profesora društvenih predmeta i njihovih đaka i gradskih ustanova kulture. Naprimer, jedan takav tim u Kruševcu čine: predstavnica Alternativnog centra za devojke, profesor Muzičke škole, predstavnik Centra za kulturu, profesorka Ekonomske škole.Grupa 484,
Beograd,
Srbija


DAH Teatar
Beograd,
SrbijaOd avgusta, sledi novi ciklus pomoći i podrške na relaciji: Dah teatar, Grupa 484 – lokalne inicijative i lokalni timovi. Organizovaće se novi umetničko aktivistički niz javnih događaja (lokalne akcije i kampanje) u Kruševcu, Užicu, Novom Pazaru i Vranju, sa željom da se uključe i srodne organizacije iz drugih gradova Srbije. Lokalnim kampanjama i akcijama težimo da zajednički ojačamo i promovišemo obrazovne kapacitete kulturnih i umetničkih inicijativa u gradovima Srbije; uporedo sa međusobnim studijskim posetama, tokom kojih ćemo učiti jedni od drugih; takođe, organizovaće se okrugli stolovi u sva četiri grada i nacionalni okrugli sto u Beogradu sa ciljem zagovaranja za uspostavljanje intersektorske saradnje na relaciji  obrazovanje – kultura – civilno društvo.

Izdavačka delatnost kojom ćemo promovisati interkulturalnost kao društvenu vrednost i ulogu drame i teatra u obrazovanju mladih: novi broj časopisa Tekstura i novo kolo edicije Mala kutija. U periodu od 2010. do 2012. godine, Grupa 484 je objavila četiri kola od po pet knjiga u ediciji Mala kutija, koja je namenjena srednjoškolcima i gimnazijalcima, preporučujući objavljene autore i tekstove u ediciji Mala kutija za alternativnu školsku lektiru. U istom periodu, objavili smo pet brojeva časopisa Tekstura, koji je namenjen prvenstveno profesorima književnosti, ali i školskim bibliotekarima, profesorima sociologije, filozofije, i slično. U časopisu Tekstura su predstavljene književnosti susednih zemalja, sadržani polemički tekstovi, ne samo o nastavi književnosti. Autorski tim i autore koji pišu za Teksturu smatramo pozvanim da učestvuju u izradi programa za nastavu književnosti i za školsku lektiru.  


Radionica u Kruševcu

 

 

 

 


Sve navedene aktivnosti realizujemo kroz projekat FOKUS – Za kulturu u Srbiji, koji podržavaju Delegacija evropske unije u Republici Srbiji i Vlada Republike Srbije – Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Dah Teatar - Centar za pozorišna istraživanja

 

english kontakt i kako do nas o nama predstave radionice predavanja internacionalna skola gostovanja mreza i saradnja festivali i susreti programi za mlade demonstracije rada partneri unutar laboratorije projekti