Cilj projekta je stvaranje regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva koje će doprineti implementaciji zakona o rodnoj ravnopravnosti, politika i akcionih planova u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.  [2012]

“Kad su diskriminisani drugi – ćutimo.
Kad se radi o nama –
čudimo se ćutanju drugih.”

U okviru projekta održaće se trening sa ciljem osnaživanja mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti, koji se sastoji od četiri radionice.

Starost učesnika/učesnica radionica je od 18 do 35 godine. Dobrodošli su mladi aktivisti/aktivistkinje, ali i mladi ljudi koji su zainteresovani da postanu aktivisti/aktivistkinje. Važan momenat je participacija muških članova, koji su zainteresovani da podrže svoje koleginice u razotkrivanju diskriminativne prakse u pomenutim zemljama.

Projekat

U okviru projekta održaće se trening sa ciljem osnaživanja mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti, koji se sastoji od četiri radionice:

UMETNIČKA RADIONICA (DOKUMENTOVANJE) – 9, 10. i 11. april 2012.

TRENING U OBLASTI RODNE RAVNOPRAVNOSTI (GENDER TRAINING) – 27. i 28. april 2012.

ORGANIZACIONI TRENING (FASCILITATION TRAINING) – 9. i 10. maj

GLAS GRAĐANA/GRAĐANKI I GRAĐANSKA AKCIJA (CVA TRAINING) – početak avgusta 2012.

Film “OsnaŽena”

Film „OsnaŽena“ [2012], nastao iz projekta „Osnaživanje mladih žena za praćenje vladinih politika u oblasti rodne ravnopravnosti” i govori o jednom individualnom i kolektivnom aktivističkom „putovanju“ i artikulaciji zahteva za ravnopravnost žena i muškaraca, za prekid ćutanja o nasilju.

Reditelj filma Elmedin Bišić je završio Broadcast College u Briselu. Dobitnik nekoliko prvih nagrada, a film “Shadow”, za koji je napisao scenario, osvojio je dva prva mesta u Italiji i Kini. Do sada je uradio desetak kratkih igranih filmova od kojih su neki prikazani na internacionalnim festivalima, između ostalih u Belgiji, Italiji, Kini, Švajcarskoj, Pakistanu, Finskoj.

Izložba “Ogledalo žene – odrazi stvarnosti njene”

Izložba predstavlja radove mladih autorki koje su učestvovale na umetničko-fotografskim radionicama, gde su se bavile temama i pitanjima roda, a u organizaciji neformalne grupe Drugarice i Drugovi. Nakon radionica i razgovora o temama kao što su rodno zasnovano nasilje, trgovina ljudima, prikaz žene u medijima, bezbednost na internetu, mlade žene, srednjoškolke i studentkinje, razmenile su svoja iskustva i znanja koja su kasnije prenele na fotografije.

Period realizacije: april 2012 – avgusta 2012

Partneri u realizaciji projekta:
Infoteka, Zenica [Bosna i Hercegovina], Sigurna ženska kuća Podgorica [Crna Gora] i World Vison [Irska], kancelarija Tuzla [Bosna i Hercegovina]
Projekat vodile:
Venita Popović [World Vison], Duška Andrić-Ružićić [Infoteka], Maja Raičević [Sigurna ženska kuća], Maja Vujović i Ivana Milenović Popović[ DAH Teatar]

Realizaciju podržala EU Program IPA