INTERNACIONALNA ŠKOLA ZA GLUMCE I REDITELJE

17 – 29. jun 2024. Beograd

Ko može da se prijavi?

Profesionalci ili studenti (bez obzira na trening ili tehniku) uključujući: glumce, reditelje, plesače, koreografe.

Rad u Školi je namenjen profesionalcima ili onima koji to nameravaju da postanu i daje im mogućnost izbora da li žele da rade kao reditelji ili glumci. Novi pristup u kojem se reditelji i glumci i/ili plesači zajedno upuštaju u kreativni fizički i vokalni trening i u proces stvaranja materijala od kojih putem montaže, stvaraju predstavu.

PROGRAM RADA ŠKOLE

Praktični rad u sali

10.00 – 16.00 (uključujući subotu)

Tokom ovog perioda studenti će raditi sa rediteljkom i suosnivačicom DAH Teatra Dijanom Milošević i glumicom Ivanom Milenović Popović. Radiće se na različitim veštinama i tehnikama koje formiraju glumca/plesača/reditelja. Istraživaće se principi glumačkog prisustva, prevođenje različitih umetničkih formi u scensku formu kao i kako lične priče i biografije mogu da posluže kao baza za rad na predstavi. Rad će se, takođe, fokusirati na rediteljski postupak montaže scenskih materijala da bi se kreirala pozorišna ili plesna predstava.

Rad na individualnim projektima

Poslednjih pet dana fokus je na individualnim projektima na kojima trenutno radite. Nudimo vam naše mentorstvo, pomažući vam da pronađete kako se ovi procesi mogu integrisati sa radom koji želite da radite u budućnosti. Tokom ove poslednje nedelje, radićete na svom projektu sa rediteljkom Dijanom Miloševićem, glumicom Ivanom Milenović Popović i drugim profesionalnim glumcima DAH Teatra.

Prezentacije rada, Predstave, Predavanja, Projekcije filmova

Tokom ovog perioda polaznici škole će imati prilike da pogledaju predstave DAH Teatra, projekcije filmova, prisustvuju predavanjima umetnika DAH Teatra kao i pozvanih gostiju. Škola predvidja vodjene ture kroz grad Beograd.

Radni jezici Internacionalne škole su engleski i srpski.

Utisci učesnika

Metoda DAH Teatra  mi je dala nove uglove kako da pristupim i postignem prisustvo na pozornici, koje je podstaknuto principima balansa i duplih direkcija, čvrsto uveren u neophodnost sinergije glasa, pokreta i namere . Otkrio sam snagu asocijacija i montaže, važnost poverenja i timskog rada. Sve se događa spontano, bez pritiska i tek na kraju procesa shvatiš koliko mnogo si napredovao.

Ivan Nikolic, Srbija

Glumac

Kada mi je ponudjeno da radim sa Dah Teatrom, I nakon provedena tri leta u njihovoj školi, iznova (ponovo) sam se našla medju umetnicima koji su posvećeni, velikog iskustva i politicki osvešćeni. Ova tri kvaliteta su za mene postala glavna (centralna, suštinska) još od mog prvog ulaska u njihov teatar 2009, i najverovatnije su razlog zbog koga se osećam kao kod kuće svaki put kada dodjem. Velika strast, ljubav i znanje koji su povezani sa radom ove grupe kao i sfere razgovora u kojima stalno sebe nalazim: evropska politika, angažman i velika potreba za umetnošću, stvorila su potrebu da ne samo provodim više vremena u njihovom okruženju već i da razmenjujem svoj rad sa ljudima koji su me toliko inspirisali.

Petra Adlerberth-Wik, Švedska

Rediteljka Implodera Scenkonst

Za glumca koji želi da traga za različitim pristupima i tehnikama – DAH nudi široke mogućnosti istrażivanja telom i glasom u prostoru. Lično sam uživao u fizičkom i vokalnom treningu, koji su po sebi rigorozni ali pomażu u razumevanju sopstvenog tela. Pokret u prostoru, razumevanje rastojanja i direkcija u prostoru. Kombinujući to sa vokalnim treninzima i usvajanjem tehnika, treninzi vam mogu mnogo pružiti i postati deo vaše svakodnevne rutine. Stvaranje glumačkih materijala i timski rad jedni su od najznačajnijih doprinosa ove škole. Učenje tehnika i načina stvaranja glumačkih materijala, timski rad sa ljudima iz celog sveta, pomaže vam da razumete umetničku jedinstvenost u svakom od njih i kako možete istovremeno da učite i sarađujete. Osećaj pripadnosti je ono što osetite čim zakoračite u DAH.

Vedanth Ramesh, Indija

Glumac

Naišao sam na Dahov trening još kao student režije UCSD-ovog MVP programa, studirajući pod Gaborom Tompom. Veliki deo njegove pedagogije bavio se stipendiranjem režisera spremnih da “razbiju” već utabane staze – mnogi jedinstvenog stila performansa u skladu sa njohovim umetničkim projektom, za koji je obično potreban I glumački trening.

Kao režiser, oduvek sam bio zaintrigiran kreativnim pozivom koji je Grotovski upućivao svojim glumcima: da kreiraju glumačke materijale za predstavu a on će ih režirati I montirati. Pre ovoga, za „montažu“ sam čuo samo u kinematografiji. Mnogo se može pročitati o tome kako se kreiraju “glumački materijali” iliti “glumačka dramaturgija”, ali pronaći pozorište koje primenjuje ovu tehniku nije bilo lako.


DAH se razvio iz nasledja Odin Teatra , a Barba (reditelj Odin Teatra) iz produkcija pozorišta Grotovskog. Ova činjenica mi je značila jer se u njihovoj metodologiji može naći direktna nit sa izvorom ove vrste tehnike (iako Dahovi umetnici su jedinstveni svojim radom I originalnošću).

Kao dodatak nasledju njihove tehnike, još nešto što vredi pomenuti je njihova spremnost da prenesu znanje I to vrlo jasno. Oni su ozbiljni (rogorozni a duševni) a velike duše, neustrašivi a dragi, i iznad svega, zainteresovani za vaš rad. Jako im je bilo važno da ono što sam naučio od njih mogu da primenim na svoj rad tokom proba za buduće projekte. Mesecima kasnije, otkrio sam da sam ono što sam naučio zaista mogao primeniti. Vreme koje sam proveo sa Dah Teatrom u Beogradu zauvek će mi ostati u divnom sećanju.

Nick Rapp, SAD

Reditelj

DODATNE INFORMACIJE:

Ivana Milenović Popović