INTERNACIONALNI PROJEKTI

DAH Teatar neguje internacionalnu saradnju od svog osnivanja i kreira projekte i predstave sa internacionalnim učesnicima kao i u saradnji sa kolegama iz različitih zemalja.

trojanke-REPLIKA 2023

Projekat saradnje i koprodukcija između DAH Teatra i Artpolisa iz Prištine koji će kreirati pozorišnu predstavu TROJANKE–REPLIKA koja se bazira na Euripidovoj tragediji TROJANKE, u korežiji Zane Hodže i Dijane Milošević. Predstava je proces koji se sastoji od kombinacije radionica, proba, prezentacija, dijaloga u zajednici.

UMETNIČKI KARAVAN 2021

Povodom Dana Evrope, EU Delegacija u Srbiji i DAH Teatar povezuju umetnike iz Evrope sa građanima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Vršacu, Pirotu, Valjevu, Užicu, Negotinu, Kragujevacu i Kruševcu. Umetnički Karavan donosi “vrata” gradova iz Austrije, Belgije, Danske, Francuske, Italije, Irske, Holandije, Nemačke, Rumunije.

SMALL ACTS OF APOCALYPSE 2010/2011

Saradnja između Dijane Milošević i Kathy Randels, Art Spot Productions (New Orleans, SAD) na istraživanju teme “kako intervenisati na mestima nesreće”, pod nazivom Small Acts of Apocalypse.

INTERPLAY 2004/2005

Saradnja između NEW DRAMATISTS iz Njujorka i DAH Teatra Centra za pozorišna istraživanja.

DAH Teatar je deo projekta koji je inicirala organizacija New Dramatists – kuća za umetnike i dramske pisce iz Njujorka. To je projekat razmene dramskih pisaca iz SAD-a, Mađarske, Češke i Srbije. Partneri su Nacionalni teatar u Budimpešti, Internacionalni pozorišni institut u Pragu i DAH Teatar u Beogradu.

LOOKING INSIDE/ POGLED IZNUTRA 2002/2003

Od juna 2002 do aprila 2003 godine, DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja je bio domaćin stručnjaka u kulturi i menadžera, koji u svojim organizacijama ili institucijama žele da primene inovativne modele rada zasnovane na istraživanju kulturne prakse drugih sredina. Rad DAH Teatra Centra za pozorišna istraživanja su posmatrali gosti iz Azerbejdžana, Poljske, Rusije, Mongolije i Jermenije.

Uz podršku Fonda za otvoreno društvo Beograd i u saradnji sa Institutom za otvoreno društvo Budimpešta.

CIRCLES OF KNOWLEDGE – KRUGOVI ZNANJA 2002/2003

Projekat se odvijao kroz seriju radionica, predavanja i susreta koji je uključio umetnike i stručnjake iz naše zemlje, regiona i sveta. Namenjen je mladim voditeljima NVO, mladim umetnicima i studentima sa ciljem da se informišu o organizaciji, finansiranju, umrežavanju i načinima opstanka umetnika. Predavači iz: Danske, Mađarske, Rumunije, Srbije, SAD, Velike Britanije, Holandije.

Organizacije učesnici: REX kulturni centar, Bitef Teatar, Centar za permanentno obrazovanje, Asocijacija nezavisnih teatara iz Beograda, Mostarski Teatar Mladih, Magdalena Projekat, Concept Conference-V.Briitanija, 7 Stages Teatar, SAD. Uz podršku ARTS AND CULTURE NETWORK PROGRAME-OSI Budapest.

WHEN THE ANGELS OF HAVEN SAW THE DAUGHTERS OF MAN 2000

Projekat u kome su učestvovale glumice Sanja Krsmanović Tasić i Maja Mitić sa američkim glumcima i muzičarima u režiji Erik Ehn-a, pisca iz SAD a koji je inicirao projekat u produkciji University Mainstage Theatre Iowa. Knjiga Postanja je bila polazište za ovaj projekat koji je opisan kao “ljubavna priča na spiritualnom nivou”.

LANDSCAPE OF MEMORIES / PREDEO SEĆANJA 2000

Predstava u režiji Jadranke Andelić koja je uključivala španske glumce – Juan Loriente i Nekane Santamaria, italijansku scenografkinju – Antonella Diana i naše muzičare i kompozitora – Boris Kovač, Miloš Matić i Goran Penić. Predstava se bavila temom sećanja na ličnom ali i istorijskom planu. “Kako sećanja, posebno ona teška, da postanu energija za drugačiju budućnost?” Potpuni zaborav ili zastoj u proslosti su dve krajnosti a umetnost moze da transformise pamcenje na nacin da otvori vrata buducnosti. Umetnički izraz može da transformise bolna sećanja u razumevanje kompleksnosti života i prihvatanje promena u budućnosti. Produkcija INFANT Festival Novi Sad.

DREAM STATION 1999

U korežiji Dijane Milošević i Geddy Aniksdal (Grenland Friteatar) iz Norveške. Predstava je specijalno kreirana povodom početka novog Milenijuma i igrana 31. decembra 1999. u Poršgrunu, u Norveškoj sa internacionalnom grupom pozorišnih umetnika.

PLAY AGAINST VIOLENCE / IGROM PROTIV NASILJA 1999 – 2003

DAH Teatar je niz godina radio sa grupom mladih u okviru projekta “Play Against Violence / Igrom protiv nasilja” Evropske Kulturne Fondacije – programa Art For Social Change. Rezultati ovog projekta prikazani su na festivalima Pragovi (2002) i Pretapanje (2003) u organizaciji Asocijacije Nezavisnih Teatara (ANET) iz Beograda, koja je bila deo istog projekta.

THE NATASHA PROJECT [ART SAVES LIFE] 1992 – 2000

Natasha Projekat je internacionalna mreža osnovana 1992. od strane pozorišnih umetnika i grupa iz Danske, Madjarske, Italije, Švedske, Holandije i Jugoslavije, medju kojima je bio i Dah Teatar.

Susreti Natasha Project mreže su se odvijali u različitim oblicima- festivali, radionice, saradnja.