Predstava o umetničkoj saradnji i kreativnom procesu između glumice i rediteljke, koja se bavi temom nestalih ljudi. Refleksija o snazi i krhkosti pamćenja, o značenju nestajanja i mogućnosti transformacije. Predstava “Drhtaj ruže” bavi se pamćenjem koje čuvaju porodice nestalih, posebno žene iz tih porodica. [2014]

Nestanci najbližih su tragični događaji za porodice ostavljene u tami, a jedina uteha su im sećanja na žrtve i nada da će se sve rešiti. Proces rešavanja zahteva vreme tokom kog sećanja bledi zajedno sa istorijskim istinama koje, takođe, bivaju zaboravljene i izbrisane. Duboke rane prouzrokovane nestancima ne prestaju da podrivaju odnose između grupa i nacija, nekada decenijama nakon tih nestanaka i onemogućavaju društvo da započne proces isceljenja. Umetnost, a pogotovo pozorišna umetnost ima mogućnost da zabeleži i na neki način osvesti te napore kroz živu reč i prisutnost u predstavi.

U predstavi su korišćene autentične ispovesti: Samra Alić, Olgica Božanić, Ema Čekić, Cica Janković, Dragica Majstorović, Slavica Marinković, Beška Avdić, Ismeta Dardagan, Fadila Grahić, Hahifa Hasanović, Enisa Hasanović, Mirsada Lupić, Mevludin Lupić, Šifa Musić, Ajka Selimović, Mevla Selimović, Suvada Selimović i Zarfa Suljić.

Korišćeni odlomci iz tekstova:”Krug ljubavi nasuprot smrti: Svedočenja Majki sa Trga del Majo” Matilda Melibovski; “Sećam se Julije: Glasovi nestalih” Erik Stener Karlson; “Jedna bezbrojna smrt” Nora Strejilevič; “Umetnost kazivanja istine – pripovedanje o autoritarnom režimu”. Uredili: Ksenija Bilbija, Džo Elen Fer, Sintija E. Milton, Li A. Pejn; “Na vrhuncu beznađa” Emil Sioran; “Funes, onaj koji pamti” H. L. Borhes; “Nemeza” Ričard Muler; “Mudrost zemlje” Ana Vojit i Nevil Druri, i originalni tekstovi umetnica iz DAH Teatra.

“Reći da je predstava “Drhtaj ruže” DAH Teatra među najboljim u našem pozorištu ne znači mnogo, ili, ipak – znači sve. Prvo se tiče jadnog stanja našeg pozorišta, a drugo onoga da se uprkos svemu (i uprkos svima) – “izrekne reč”. (…) A ova predstava, do kraja osmišljena i precizna, sa izvođačkim nivoom koji je biser našeg pozorišta, ne da nam da prestanemo da se pitamo. (…) Ovo je predstava o hlebu i o bilju, o kosti i semenu, prestava koju rade, koju gledaju i koju vole oni koji neće da prestanu da se pitaju, koji znaju šta neće baš zato što su sami jedno veliko – DA.” –  Vladimir Kolarić, pisac i filmski teoretičar

Za predstavu “Drhtaj ruže”, DAH Teatar je nominovan za prestižnu nagradu “Teatro Nudo di Teresa Pomodoro” u Milanu [italija].

Koncept: Dijana Milošević i Maja Mitić
Igraju: Nemanja Ajdačić – Onaj koji jeste i nije / Violinista
Dijana Milošević – Rediteljka
Maja Mitić – Nekoliko stotina godina stara žena koja je već sve videla
Scenografija: Neša Paripović
Zvuk: Jugoslav Hadžić
Fotografija: Una Škandro
Asistent reditelja: Mladen Lukešević
PR i organizacija: Ivana Milenović Popović i Nataša Novaković
Fotografija: Una Škandro, Renato Mangolin
DAH Teatar se zahvaljuje:
Klaudija Bernardi (Claudia Bernardi), Džeja Hartlejn (Jaya Hartlein), Marija Muždalo, Luisa Sanfej (Louisa Sanfey), Aleksandra Stojanović, Žene u crnom / Women in Black, Donka Torov, Lidija Mavra, Radosav Majdejvac.

DAH Teatar se posebno zahvaljuje svima onima koji su nam ukazali svoje poverenje i ispričali svoje ispovesti.

Realizaciju podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije