LEGENDA O KRAJU SVETA

Predstava se bavi problemom stvaranja života na ruševinama kroz vizuru tri savremene žene kroz koje se prelamaju arhetipovi iz različitih kultura u svetu. Tri žene ostaju na ruševinama hrama – to može biti crkva bilo koje religije, biblioteka, njihov dom ili unutrašnji prostor njih samih. One pokušavaju da kreiraju život na ruševinama, da sačuvaju i steknu znanje koje će ih voditi, uprkos preprekama. [1995]

One se sećaju svoje prošlosti, tradicije, legendi i mitova raznih kultura. One podsećaju na skriveno značenje boja i gestova, pesama, plesova i traže put da nastave Život. Kroz tri savremene žene prelamaju se arhetipske triade iz mitologija i literature: Kasandra-Arizba-Pantezileja; Tri Moire: Prošlost – Sadašnjost – Budućnost; Boginje Kali-Šakti-Durga; Klara-Blanka-Alba iz “Kuće duhova”.

LEGENDA 0 KRAJU SVETA je gostovala u raznim krajevima Jugoslavije i u: Danskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji (Edinburški festival), Rumuniji (Međunarodni festival u Sibiu), Grčkoj i SAD (Arts Festival Atlanta, 7 Stages Theatre).

“U jednoj enigmatski lepoj slici, one prosipaju vreće soli da bi stvorile masivni hijeroglif oko minijaturnog gradskog trga, koji u sebi ukotljava njihove dragocene fotografije. To je slika pustoši, izolacije (osame), a opet na neki način nade – iz agonije iskrsava siloviti vapaj za životom.”
– Glasgow Herald (30.08.1995)

“To je DAH Teatar koji izvodi “Legendu o kraju sveta”, egzotičnu mešavinu mitološkog pričanja bajki i primalnog dance-teatra. Mnoge od tema odslikavaju konfuziju i ludilo u bivšoj Jugoslaviji, domovini ove trupe.”
– Amber Scott (Austin American Statesman, 14.08.1996)

Igraju: Sanja Krsmanović Tasić, Valentina Milivojević, Maja Mitić
Režija i scenario: Jadranka Anđelić i Dijana Milošević
Scena i kostim: Antonella Diana
Muzika: Nenad Jelić (originalne pesme), tradicionalna pesme iz Srbije, irska uspavanka
Tekstovi iz: “Kasandra” Kriste Volf, “Kuća duhova” Izabel Aljende, poezije Konstantina Kavafija i Zvonka Tarla,
Tibetanske knjige mrtvih, Tibetanske legende o kraju sveta i Biblije

Realizaciju podržao Fond za otvoreno društvo Beograd