U našu predstavu, kroz igru i takmičenje, vrisku i graju, tišinu, pevanje i smeh, ali i po koju suzu što načini “jezero suza”, utkali smo poeziju čika Jove Jovanovića Zmaja u čuveni roman Luisa Kerola “Alisa u zemlji čuda”. Spajajući ova dva velika pisaca igrali smo se i sećanjima iz našeg detinjstva, “jurile su nas strofice”, zbunjivalo nas je šta je to “veliko”, a šta “malo”, mučilo nas je večno pitanje “a ko sam, zapravo, ja?”. Publika će prisustvovati i kreativnom činu stvaranja predstave u samoj predstavi. Igra u igri, predstava u predstavi želi da inicira kreativnost za radovanje životu i umetnosti.

Za uzrast od 5 do 10 godina (kao i za starije koji se još uvek osećaju kao deca).


“Na ovaj način, kroz poeziju prvog srpskog pisca za decu J. J. Zmaja, naša Alisa će dobiti jedan novi izraz i bogatstvo, specifičnost i lepotu koja dolazi iz kombinacije ova dva velika pisca. Maštanje i rad na scenama iz samog romana omogućuju i ovaj pristup, jer je veza između mašte i snova kojima obiluje roman “Alisa u zemlji čuda” i poezije koju piše J. J. Zmaj veoma jaka i važna. Deca će imati priliku da gledajući našu predstavu budu inspirisani da još više čitaju dela izuzetne vrednosti kako proze, tako i poezije.”

Maja Mitić, rediteljka i glumica

...Poštujući tu logiku, i ne bojeći se igre, jednog veštog prožimanja dečije igre kao ishodišta i scenske igre kao zadatosti, ne plašeći se imaginacije nego u njoj uživajući, i što je najvažnije, ni malo se ne bojeći dece, ovi sjajni i za naše prilike retko pripremljeni i fokusirani glumci (Ivana Milenović Popović, Anđela Popović, Ivan Nikolić i sama Maja Mitić), uspevaju da nam kažu i ponešto o moći i kontroli, o strahovima i nadama, ali svakako najviše o slobodi, koju u ovoj predstavi kao da udišemo. Udišemo je zajedno sa mirisom pozorišta samog, podsećajući se da i pozorište može da bude sloboda, da mora da bude sloboda. Dovesti decu na ovu predstavu, u ovo i ovakvo pozorište, znači dovesti ih negde gde će im biti dobro.

Vladimir Kolarić , pisac, teoretičar filma e umetnosti 

Režija i dramaturgija: Maja Mitić
Tekstovi: Jovan Jovanović Zmaj, Luis Kerol (Lewis Carrol), Ivana Milenović Popović,
Maja Mitić, Anđela Popović
Glumci: Ivana Milenović Popović, Maja Mitić, Ivan Nikolić, Anđela Popović
Video, rekvizita od papir mašea i dizajn štampanog materijala: Maja Vučić
Scenografija i kostim: DAH Teatar
Organizacija i PR: Nataša Novaković
Fotografija: Una Škandro
Prevod: Donka Torov
Zahvaljujemo: Dijana Milošević, Nemanja Ajdačić, Nemanja Lazić