PROLOG

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 2022, predstavljamo program PROLOG festivala UMETNOST I LJUDSKA PRAVA [jun 2023].

Tokom Prologa pokušaćemo da odgovorimo na jedno od gorućih pitanja: Šta umetnost i aktivizam mogu da urade u svetlu kršenja ljudskih prava danas?

Razgovaraćemo sa gostujućim umetnicama i aktivistkinjama iz Irana, Rusije, Izraela i Amerike sa kojima delimo isti osećaj da je stanje na svetskom nivou zastrašujuće i da hitno moramo da reagujemo. Urgentna stanja zahtevaju brzu, efikasnu intervenciju da bi se prevazišla kritična situacija. U našem slučaju, baveći se umetnošću, pokušaćemo ne samo da kontempliramo i razgovaramo, već da ponudimo sve naše resurse i snage da zajedno aktivno učestvujemo u otporu protiv nepravde, protiv rata i celokupnog pasiviziranog stanja ljudskog duha. U svetlu toga, mi, želimo da ponudimo neki drugi narativ, da osvetlimo i prikažemo šta ipak možemo da učinimo, šta umetnici rade na svetskoj sceni već godinama, i da to što rade i te kako ima smisla, deluje i pruža nadu.

PROGRAM

ZAUZIMANJE ZA DRUGOG JE BORBA ZA NAS SAME

UK PAROBROD

16.00–20.00

Instalacija „Kardiofon“ – Moran Duvšani, Izrael

Privatno slušanje melodije vašeg srca. Ovo participativno delo kombinuje medicinski uređaj i muzičku kutiju i prima jednog po jednog posetioca. Pozvani ste na put koji ima tri etape i počinje EKG testom, a završava slušanjem jedinstvene melodije koju je stvorilo vaše vlastito srce.

Moran Duvšani (Izrael) je multidisciplinarna umetnica koja se bavi vizuelnim teatrom i performansom. Rođena je u Kibucu Barkai u Izraelu 1984. godine. Završila je Školu vizuelnog teatra u Jerusalimu 2013. godine i nagrađena je nagradom Gradonačelnika za izuzetan rad. Dobitnica je nagrade za izvrsnost Jerusalimske fondacije (2011). Danas je Moran nezavisna umetnica, izvođačica i umetnička konsultantkinja. Njeni radovi su predstavljeni u inostranstvu na festivalima na Kipru, u Estoniji, Austriji, Nemačkoj, Letoniji i na Islandu. U Izraelu, njeni radovi se mogu videti u brojnim muzejima, pozorištima i galerijama, uključujući Muzej islamske umetnosti, Tmuna teatar, teatar Voz/Train, Miklat 209, HaHanut teatar, Arenu izvođačke umetnosti/Performance Art Arena, Celims centar za koreografiju i ples i Galeriju Gaza 13.

20.00

Film „Razumevanje ženskog aktivizma u Iranu kroz film”, Mašad Afšar, Iran/Velika Britanija

Razgovor sa autorkom posle projekcije moderira Dijana Milošević, DAH Teatar, Srbija

Mašad Afštar (Iran) je nagrađivana rediteljka i producentkinja, koja živi u Londonu. Multidisciplinarnog obrazovanja, Afšar je 2014. diplomirala na Londonskoj filmskoj školi za filmsko stvaralaštvo/režiju, a nastavila svoja istraživačka interesovanja doktoratom na Filmskim studijama na Univerzitetu Kingston (2021), London. Afšar je ko-režirala svoj debitantski dugometražni dokumentarni film „Cul-de-sac“ (2010) koji je naišao na veliki odjek u međunarodnoj štampi i medijima. Prikazan je na dvadeset tri međunarodna filmska festivala, kao i u Amnesti International-u i mnogim drugim organizacijama za ljudska i prava žena. Njen najnoviji projekat, dokumentarni i filmski esej „Žene sa obe strane kamere“ (2020), bio je u zvaničnoj selekciji ReadingFilmFEST-a 2021 u Pensilvaniji, kao i na Imagine This Women’s International Film Festivalu u Njujorku, a osvojio je i nagradu za najbolji film o ženama i ženskim temama na Međunarodnom filmskom festivalu Museum Talkies 2021 u Indiji.

UK PAROBROD

16.00–20.00

Instalacija „Kardiofon“ – Moran Duvšani, Izrael

19.00

PREDSTAVLJANJE multimedijalne inicijative „Nastupimo zajedno na pozornici sveta: performans i kreativna transformacija sukoba“ – Sintija Koen, Univerzitet Brandeis, SAD [onlajn] i Dijana Milošević, DAH Teatar, Srbija. https://www.atwsresources.com

FILM „Nastupimo zajedno na pozornici sveta“ – dokumentarni film Sintija Koen i Alison Lund [SAD].

Ovaj 55-minutni dokumentarac u prvi plan stavlja priče devetoro pozorišnih umetnika koji se bave izgradnjom mira, kao i njihovo razumevanje ključnih pitanja i dilema u ovom polju. Dokumentarac je prikazan na stotinama lokacija širom sveta. Dobitnik je nagrade „Spirit of Place Award” za izvrsnost u društvenom realizmu i izvrsnost u umetnosti. Projekcija filma je saradnja između DAH Teatra, Programa za izgradnju mira i umetnosti na Univerzitetu Brandeis u Sjedinjenim Državama i IMPACT: Imagining Together platforme za umetnost, kulturu i transformaciju sukoba.

Sintija E. Koen (SAD), ko-kreirala je dokumentarni film „Nastupimo zajedno na pozornici sveta“ i ko-uređivala antologije i PDF-ove sa dodatnim alatima koji su bili deo tog velikog projekta. Ona piše, predaje i sprovodi istraživanja o estetskim i etičkim dimenzijama izgradnje mira. Ona je ko-direktorka programa Univerziteta Brandeis u izgradnji mira i umetnosti.

Nakon projekcije, RAZGOVOR sa umetnicama Moran Duvšani iz Izraela, Mašad Afšar iz Irana/Velike Britanije, Katja Kazina iz Rusije:

„Šta umetnost i aktivizam danas mogu da urade u svetlu kršenja ljudskih prava?“

Katja Kazina (Rusija) je feministkinja i aktivistkinja, s obrazovanjem u poljima filozofije i filmskog stvaralaštva. Napustila je Rusiju u prvoj nedelji aktuelnog rata u Ukrajini. Deo je grupe Žene u crnom od jula 2022. godine. U okviru svoje prakse Katja istražuje politike sećanja, nasilja, nejednakosti i solidarnosti.

Moderira Ivana Milenović Popović, DAH Teatar, Srbija.

REALIZACIJU PODRŽALI:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija ženski fond, Ambasada Izraela u Srbiji

DAH TEATAR ZAHVALJUJE:
UK Parobrodu, Žene u crnom, Dijani Mitrović