PREMIJERA: 30. I 31. OKTOBAR 2021, STUDENSKI PARK, BEOGRAD 20.00

DRVEĆE PLEŠE je plesno pozorišna predstava na otvorenom, koja se na scensko poetski način bavi važnošću očuvanja drveća. Uključuje 7 izvodjača i komponovanu muziku a ima za cilj da senzibilizuje publiku i podstakne inicijative u odbrani od prekomerne seče drveća. Pored predstave koja se izvodi u parkovima, projekat uključuje razgovore, digitalnu platformu, video film i druge aktivnosti koje povezuju umetnost i ekologiju.

Inicijalno inspirisana knjigom Petera Volebana -“Tajni život drveća”, predstava na scensko poetski način prenosi magični svet drveća koje ima svoj život, protkan pamćenjem, komunikacijom, brigom za mlade i disanjem koje oslobađa kiseonik, tako neophodan za ljudsku zajednicu.

Svedoci smo neumerene seče drveća u našem gradu da bi se izgradili tržni centri, garaže, gondole i ostale turističke atrakcije. Globalno krčenje šuma nastavlja se alarmantnom brzinom: 7-8 miliona hektara šuma se uništi svake godine, što je približno veličini Portugala! Stručnjaci upozoravaju da su posledice dalekosežne – od zagađenja vazduha do poplava, požara i potpunog narušavanja ekosistema na Zemlji.

Drveće nam omogućava ne samo kiseonik, nego ima još čitav niz svojstava važnih za naše duhovno i fizičko zdravlje. 60% lekova dolazi iz drveća a najnovija istraživanja pokazuju i više. Zbog mogućnosti da apsorbuje ugljen dioksid, drveće je važno u borbi protiv sve viših temperatura. Autori kažu da je trenutno ono najefikasnije rešenje za klimatske promene na svetu. Istraživači tvrde da ako svet želi da ograniči rast temperature za jedan i po stepen do 2050. godine, neophodno je posaditi još milijardu hektara šuma.

Hoćemo li na vreme osvestiti njihovu važnost za opstanak čovečanstva? Kako podići svest o toj važnosti? Ova predstava je jedan od načina.

Projekat DRVEĆE PLEŠE ima za cilj da senzibilizuje publiku i podstakne gradjanske inicijative u odbrani od prekomerne seče drveća. Želi da utiče na promenu stavova i navika u odnosu na seču drveća kao i da inspiriše na kreativne načine otpora ovoj situaciji i motiviše građane da se povezuju i aktiviraju u odbrani drveća i šuma.

DRVEĆE PLEŠE je jedan od pet pet međunarodnih projekata koje je nagradjen od pograma FIXING THE FUTURE Austrijskog radija Ö1/ORF . Direkcija za međunarodna kulturna pitanja u Austriji pozvala nas je da predstavimo projekat na Festivalu inovacija “Tržište budućnosti” u Gracu, od 1. do 3. oktobra 2021.

Izvođači: Vladimir Čubrilo, Đurđija Jelenković, Ivana Milenović, Popović, Ivana Milovanović,
Ivan Nikolić, Miona Petrović, Zoran Vasiljević

Režija i dramaturgija : Dijana Milošević i Jadranka Anđelić
Muzika: Ivana Stefanović
Elektronika: Dragan Mitrić
Video, animacija, mapping: Jelena Rubil
Glasovi: Ivan Nikolić, Miona Petrović, Ivana Milenović Popović, Zoran Vasiljević
Vokal: Ljubica Damčević
Kostim: Ivana Samolov
Šminka: Snežana Arnautović
Dizajn svetla: Milomir Dimitrijević, Radovan Samolov

Organizacija & Produkcija: Nataša Novaković, Milica Petrović
Tehnička produkcija: Milomir Dimitrijević, Radovan Samolov
Snimanje teksta, tehnička pomoć-scenografija i rekvizita: Zoran Vasiljević
Asistenti režije: Rumena Sopova, Ana Bošković
Marketing: Ivana Milenović Popović
PR: Tanja Rapp
Društvene mreže: Aleksandra Atanacković
Finansije: Dragana Živanović
IT Podrška za izradu platforme: Miloš Jovanov (Green Friends)

Fotografija: Djordje Tomić
Filmski reditelj : Strahinja Savić
Snimateljka i montažerka: Una Škandro
Dizajn programa, plakata: škart

U saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu [IUI]
Projekat pomogli: ITAC– Climate Impact, Austrijska Ambasada u Beogradu – Program Kultura i razvoj, Međunarodni fond za pomoć nemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova i Goethe Instituta i drugih partnera: www.goethe.de/relieffund, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.