DRVEĆE PLEŠE je plesno-pozorišna predstava na otvorenom, koja se bavi važnošću očuvanja drveća. Realizovana u saradnji sa Institutom za umetničku igru iz Beograda, uključuje 6 izvodjača i komponovanu muziku a ima za cilj da senzibilizuje publiku i podstakne inicijative u odbrani od prekomerne seče drveća. Pored predstave koja se izvodi u parkovima, projekat predviđa razgovore, digitalnu platformu, vebinar, video film i druge aktivnosti koje povezuju umetnost i ekologiju.

PREDSTAVA

Inicijalno inspirisana knjigom Petera Volebana -“Tajni život drveća”, predstava govori o važnosti drveća i prenosi magični svet drveća koje ima svoj život, protkan pamćenjem, komunikacijom, brigom za mlade i disanjem koje oslobađa kiseonik, tako neophodan za ljudsku zajednicu.

Svedoci smo neumerene seče drveća u našem gradu da bi se izgradili tržni centri, garaže, gondole i ostale turističke atrakcije. Globalno krčenje šuma nastavlja se alarmantnom brzinom: 7-8 miliona hektara šuma se uništi svake godine, što je približno veličini Portugala! Stručnjaci upozoravaju da su posledice dalekosežne – od zagađenja vazduha do poplava, požara i potpunog narušavanja ekosistema na Zemlji.

Drveće nam omogućava ne samo kiseonik, nego ima još čitav niz svojstava važnih za naše duhovno i fizičko zdravlje. 60% lekova dolazi iz drveća a najnovija istraživanja pokazuju i više. Zbog mogućnosti da apsorbuje ugljen dioksid, drveće je važno u borbi protiv sve viših temperatura. Autori kažu da je trenutno ono najefikasnije rešenje za klimatske promene na svetu. Istraživači tvrde da ako svet želi da ograniči rast temperature za jedan i po stepen do 2050. godine, neophodno je posaditi još milijardu hektara šuma.

Hoćemo li na vreme osvestiti njihovu važnost za opstanak čovečanstva? Kako podići svest o toj važnosti? Ova predstava je jedan od načina.

PROJEKAT

DRVEĆE PLEŠE je i jedan od pet pet međunarodnih projekata koje je nagradjen od pograma FIXING THE FUTURE Austrijskog radija Ö1/ORF . Direkcija za međunarodna kulturna pitanja u Austriji pozvala nas je da predstavimo projekat na Festivalu inovacija “Tržište budućnosti” u Gracu, od 1. do 3. oktobra 2021.

Projekat je takođe uključen kao studija slučaja u onlajn kursu The Teaching Artistry for Social Impact Online Course na internacionalnoj platformi Kadenze https://www.kadenze.com/courses/climate-case-studies/sessions/dancing-trees-in-serbia

Projekat DRVEĆE PLEŠE – Umetnost i građani za zaštitu prirodne sredine, ima za cilj da senzibilizuje publiku i podstakne gradjanske inicijative u odbrani od prekomerne seče drveća. Želi da utiče na promenu stavova i navika u odnosu na seču drveća kao i da inspiriše na kreativne načine otpora ovoj situaciji i motiviše građane da se povezuju i aktiviraju u odbrani drveća i šuma.

U okviru projekta realizovana su i dva istoimena filma u režiji Strahinje Savića – dokumentarni film o projektu kao i kratki film inspirisan predstavom.

Izvođači:
Vladimir Čubrilo, Đurđija Jelenković / Katarina Bućić, Ivana Milenović, Popović, Ivana Milovanović, Ivan Nikolić, Miona Petrović, Zoran Vasiljević

Režija i dramaturgija : Dijana Milošević i Jadranka Anđelić

Tekstovi / Izvori: Diana Beresford Kroeger „To Speak for the Trees“; Peter Wohlleben „Tajni život drveća“; Hermann Hesse „O drveću“; Manoel Penna “Drveće ulice”; Affonso Romano Sant’Anna “Šumska ljubav ”; Miona Petrović “Poruka drveću”; materijali sa interneta

Muzika: Ivana Stefanović
Elektronika: Dragan Mitrić
Glasovi: Ivana Milenović Popović, Ivan Nikolić, Neša Paripović, Miona Petrović,
Milan Popović, Vid Popović, Andrija Vasiljević, Zoran Vasiljević
Vokal: Ljubica Damčević
Dizajn zvuka: Zoran Jerković

Video, animacija, mapping: Jelena Rubil
Kostim: Ivana Samolov
Objekat lutka: Snežana Arnautović
Dizajn svetla: Milomir Dimitrijević, Radovan Samolov
Organizacija & Produkcija: Nataša Novaković, Milica Petrović
Asistenti režije: Rumena Šopova, Ana Bošković
Tehnička produkcija: Milomir Dimitrijević, Radovan Samolov
Tehnička podrška: Muzej savremene umetnosti Beograd
Snimanje teksta, tehnička pomoć: Zoran Vasiljević
Marketing: Ivana Milenović Popović
PR: Tanja Rapp
Društvene mreže: Aleksandra Atanacković
Finansije: Dragana Živanović
IT Podrška za izradu platforme: Miloš Jovanov (Green Friends)

Filmski reditelj : Strahinja Savić
Snimateljka i montažerka: Una Škandro
Snimatelj i dizajner zvuka: Aleksa Račić
Asistent snimateljke: Bogdan Spasojević
Rasveta: Gavrilo Nenadović, Marko Jahura
Fotografija: Djordje Tomić
Dizajn štampanih materijala: škart
PREMIJERA: 28. i 29. OKTOBAR 2021, STUDENSKI PARK, BEOGRAD 20.00
U saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu [IUI]

Projekat pomogli: ITAC– Climate Impact, Savezno Ministarstvo za evropske i medjunarodne poslove Austrije , Međunarodni fond za pomoć nemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova i Goethe Instituta i drugih partnera: www.goethe.de/relieffund, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.

Igranja predstave pomogli

Zahvaljujemo se Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, UK Parobrod, Ivani Abramović.

Posebno se zahvaljujemo kompozitorki Ivani Stefanovic.