Predstava „Prisustvo odsustva“ je deo projekta “Moć pamćenja” koji se bavi post-traumatskim sećanjem, specifično pamćenjem koje čuvaju članovi porodica, a koje se odnosi na nestale osobe iz njihove najbliže okoline. Njihovi nestanci su tragični događaji za pojedince i porodice koje su ostavljene u mraku i jedino što im je ostalo je sećanje i nada u razrešenje. Tokom procesa razrešavanja, koji zahteva vreme, sećanje tamni i briše se zajedno sa istorijskim istinama koje se, takođe, brišu. Duboke rane nastale nestancima ljudi nastavljaju da podrivaju odnose između grupa i naroda, nekada decenijama posle takvih nestanaka, i sprečavaju društvo da krene putem isceljenja. [2013]

Umetnost, posebno pozorišna umetnost je u stanju da zabeleži i ponovo oživi ta nastojanja, kroz živu reč i prisustvo na sceni. Predstava „Prisustvo odsustva“ se bavi temama kako napraviti mesto sećanja, šta je to što može da zabeleži odsustvo, kako ne ponavljati užas koji se dogodio, već napraviti nešto što omogućava životu da se odvija dalje, na zdravijem nivou, istovremeno podsećajući da postoje oni koji su odgovorni za tu tragičnu situaciju, a koji su još uvek nekažnjeni.

Cilj nam je osnaživanje žena i njihovih porodica koji su prošli kroz traumu gubitka najbližih i potcrtavanje njihovih uloga u prevazilaženju traume, kao i da ponudimo teatar kao sredstvo za transformaciju teških sećanja i otvaranje dijaloga u procesu suočavanja sa prošlošću i izgradnji mira u regionu.

U predstavi su korišćene autentične ispovesti: Samre Alić, Olgice Božanić, Eme Čekić, Cice Janković, Dragice Majstorović, Slavice Marinković, Beške Avdić, Ismete Dardgan, Fadile Grahić, Hahife Hasanović, Enise Hasanović, Mevludina Lupića, Šife Musić, Ajke Selimović, Mevle Selimović, Suvade Selimović i Zarfe Suljić.

Korišćeni odlomci iz knjga: „Krug ljubavi nasuprot smrti: svedočenja Majki sa Plasa del Majo“ Matilda Melibovski; „Sećam se Julije: Glasovi nestalih“ Erik Stener Karlson; „Jedna bezbrojna smrt“ Nora Strejilevič; „Umetnost kazivanja istine – pripovedanje o autoritarnom režimu“ – uredili Ksenija Bilbija, Džo Elen Fer, Sintia E. Milton, Li A. Pejn; „Na vrhuncu beznađa“- Emil Sioran; „Nemesis” Ričard Miler i originalni tekstovi umetnica/ka DAH Teatra.

Režija i dramaturgija: Dijana Milošević
Igraju: Sanja Krsmanović Tasić i Maja Vujović
Muzika: Jugoslav Hadžić
Violina i kompozicije za violinu: Nemanja Ajdačić
Snimljeni glasovi: Sanja Krsmanović Tasić, Ivana Milenović Popović, Nina Noren, Maja Vujović
Scenografija: Neša ParipovićKostim: DAH Teatar i Marija Marković
Svetlo: Milomir Dimitrijević
Asistent reditelja: Mladen Lukešević
Saradnica – konsultantkinja: Klaudija Bernardi
Prevod: Sanja Krsmanović Tasić
Izrada kostima: Rajka Sokić
Organizacija i PR: Ivana Milenović Popović i Nataša Novaković
Fotografija: Una Škandro

DAH Teatar se zahvaljuje:
Goranu Bubalu, Džaji Hartlajn, Kenanu Karavidiću, Snežani Ljubevskoj, Suvadi Selimović, Staši Zajović i Ženama u crnom, Mileni Todorović, Jeleni Mišković, Danki Sekulović i Aleksandri Stojanović.

DAH Teatar se posebno zahvaljuje:
Lini Vušković i Klaudiji Bernardi za njihovu podršku, Ivani Milenović Popović i Nini Noren zato što su nam „pozajmile” svoje glasove kao i svima onima koji su nam ukazali svoje poverenje i ispričali svoje ispovesti.

REALIZACIJU PODRŽALI