FESTIVAL UMETNOST I LJUDSKA PRAVA 2023

20 – 24. jun 2023. Beograd


Treće izdanje festivala je inspirisano je pesmom Martina Nimulera (Niemöller) “Prvo su došli” sa ciljem da povežu umetnike i branioce ljudskih prava jedne sa drugima i sa širom zajednicomda i tako podstakne i osnaži građane da reaguju protiv nepravde, da preuzmu aktivnu ulogu u promenama u svojim zajednicama. Tema festivala “Zauzimanje za drugog je borba za nas same”, poziva na više empatije i saosećanja u vremenu u kome živimo, postavljajući pre svega ljudskost ispred ličnih (sebičnih) potreba.

Festival uključuje umetnike i aktiviste iz Argentine, Jermenije, Australije, Brazila, Danske, Nemačke, Holandije, Kosova, Norveške, Italije, Srbije i SAD.

PREDSTAVE

Antagon Teatar iz Nemačke predstavlja Barbaru Lus Karvaljo [Brazil] u predstavi “Corpus Mundi” koja se bavi procesom dekolonizacije sopstvenog tela i uma, kao i predstavu “Camará”, koja istražuje pojam novog pristupa „muškosti”. Reflektor Teatar [Srbija] igra „Devojčice” dokumentarnu predstavu o odrastanju žene u Srbiji danas i DAH Teatar “Drveće pleše”, o važnosti očuvanja drveća.

RADIONICE

“Afro-dijasporično telo” – radionica koja će se baviti kolonizacijom tela, posebno u plesu, Barbare Lusi Karvaljo [Brazil/Nemačka]. “Rad na solo performansu” – od autobiografskog materijala do univerzalne priče vodi Karolina Spaić [Srbija/Holandija] “Ukrštanje: pozorišne tehnike i ljudska prava” – Radionicu vodi Jadranka Anđelić [Srbija].

INSTALACIJE, PERFORMANSI

Performans “Teorija Zavese” Ivane Milenović Popović o empatiji i nestalim bebama u Srbiji, perfromans Solvitur Ambulando – šetnja kroz šumu Grenland Friteatar [Norveška], sa fokusom na drveće i klimatsku pravdu; Performans ” I love you” Snežane Golubović [Srbija/Nemačka] i performans i interaktivna instalacija “15 minuta u akvarijumu”, Alise Oravec [Srbija] na temu „brze mode“ i zagađenja okeana.

PREDAVANJE

„Umetnost protiv brutalnosti” Klaudije Bernardi [Argentina] pokretačice Škole umetnosti Perkuin – Zidovi Nade koja se bavi umetnošću koju su stvarale žrtve državnog terora, oružanih sukoba i prisilnog izgnanstva. Kroz kreiranje zajedničkih murala, javnih umetničkih projekata, urbanih intervencija, fokus projekta je da se da glas učesnicima koji su preživeli političko nasilje, onima koji su zaboravljeni ili namerno ućutkivani..

KONCERT

Nastupa Marčelo – Marko Šelić [Srbija] pisac i muzičar koji je objavio je 6 studijskih albuma i 6 knjiga, uključujući 4 romana. Redovni je kolumnista dnevnog lista Danas i koautor regionalne televizijske emisije Perspektiva koja se bavi mladima.

ZIDOVI NADE

Reč je o međunarodnom projektu umetnosti i ljudskih prava, rešavanja konflikata i očuvanja sećanja koji vodi vizuelna umetnica Klaudija Bernardi [Argentina]. Rezultat slikanja na zidu Silosa, učesnica iz Srbije je mural koji će ostati trajno u javnom prostoru Beograda. .

PROGRAM “PREKO LINIJE”

Primeri feminističke prakse povezivanja, mirnog rešavanja konflikta i saradnje onih koji po zvaničnom narativu pripadaju suprostavljenim grupama. Učestvuju: Zana Hodža [Kosovo]; Ana Miljanić, Ivana Milenović Popović, Dijana Milošević, Staša Zajović [Srbija].

FILMOVI, FOTOGRAFIJE

„Zemlja gde drveće leti” Davida Barletija i Jakopa Kuadrija, pokazuje moć umetnosti u radu ODIN Teatra sa zajednicom. Prati ga onlajn razgovor sa Euđeniom Barbom i Džulijom Varli. Dokumentarni film u režiji Maje Mitić, „Sve(t) na leđima žene” [produkcija NOVA MREŽA] bavi se pitanjima rodne ravnopravnosti i seksizma u svakodnevnom životu i medijima, kroz razgovor sa glumicom Mirjanom Karanović. “Kings&Queens” je naslov Izložbe fotografija Leona Hendriksa i Mihe Šnajderberga [Holandija].

FORUM

Tema “Zauzimanje za drugog je borba za nas same” prepoznaje nužnost solidarnosti u svim vremenima, a naročito onim velikih promena, kada društvo lako zaboravlja ili čak aktivno tlači svoje najslabije članove. Učestvuju: Gedi Aniksdal [Norveška]; Branislava Jovanović Izabela Kisić, Jelena Krstić, Maja Mitić [Srbija]; Olivera Simić [Bosna i Hercegovina/Australija]; Karolina Spaić [Srbija/Holandija]. Moderira: Dijana Mitrović Longinović [Srbija].

PROSTORI

UK PAROBROD, DORĆOL PLATZ, SILOSI, INSTITUT ZA UMETNIČKU IGRU, CENTAR ZA KULTURNU DEKONTAMINACIJU [CZKD], KOŠUTNJAK, STUDENTSKI PARK, KULTURNI CENTAR BEOGRADA [KCB], KROKODIL CENTAR, MALO POZORIŠTE “DUŠKO RADOVIĆ”

Fotografija: Đorđe Tomić

Utorak, 20. jun 2023.

11.00 – 17.00 Silosi
SLIKANJE MURALA “Zidovi nade” – Klaudija Bernardi [Argentina] i učesnice

OTVARANJE FESTIVALA

19.00 – 19:30 Parobrod PERFORMANS “Teorija zavese” – Ivana Milenović Popović, DAH Teatar i Institut za umetničku igru [Srbija]

19.30 Parobrod
IZLOŽBA “Kings&Queens” – Leon Hendriks i MiHa Šnajderberg [Holandija]

21.30 Dorćol platz
MINI KONCERT OTVARANJA
Marčelo
ZAGREVANJE DJ Časna sestra

Sreda, 21. jun 2023.

11.00 –17.00 Silosi
SLIKANJE MURALA Zidovi nade – Klaudija Bernardi [Argentina] i učesnice

10.00 –12.00 Institut za umetničku igru

RADIONICA Afro dijasporično telo – Barbara Karvaljo [Brazil/Nemačka]

17.00 CZKD
PROGRAM “Preko linije” – učestvuju: Zana Hodža [Kosovo]; Ivana Milenović Popović, Dijana Milošević, Ana Miljanić i Staša Zajović [Srbija]

20.00 MALO pozorište Duško Radović
PREDSTAVA “Camara” antagon theatreAkTion [Nemačka]

Četvrtak, 22. jun, 2023.

11.00 – 17.00 Silosi
SLIKANJE MURALA “Zidovi nade”

10.00 –13.00 Parobrod RADIONICA “Ukrštanja: pozorište i ljudska prava” – Jadranka Anđelić [Srbija]

14.00 –17.00 Parobrod RADIONICA “Rad na solo performansu” – Karolina Spaić [Srbija/Holandija]

15.00 – 17.00 Parobrod PERFORMANS “15 minuta u akvarijumu” – Alisa Oravec, Institut za umetničku igru [Srbija] – svakih 15 min.

16.00 -19.00 Košutnjak
PERFORMANS/ŠETNJA “Solvitur Ambulando” – Grenland Friteatar [Norveška]


17.00 – 18.00 KROKODIL PREDAVANJE “Umetnost protiv brutalnosti” – Klaudija Bernardi [Argentina]

18.00 Kulturni centar BeogradA
PERFORMANS “I Love You” – Snežana Golubović [Srbija/NemačkA]

20.00 pozorište Duško Radović
PREDSTAVA “Corpus Mundi”– antagon theatreAkTion [Nemačka]

Petak, 23. jun 2023.

11.00 – 17.00 Silosi
SLIKANJE MURALA “Zidovi nade”

10.00 –13.00 Parobrod RADIONICA “Ukrštanja: pozorište i ljudska prava”

14.00 –17.00 Parobrod RADIONICA “Rad na solo performansu”

18.00 Kulturni centar Beograda
PERFORMANS “I Love You” – Snežana Golubović [Srbija/Nemačka]

18.00– 20.30 Parobrod
FILM “Zemlja gde drveće leti” Davida Barletija i Jakopa Kuadrija [Italija]; Onlajn RAZGOVOR “Moć umetnosti u radu sa zajednicom” – Euđenio Barba i Džulija Varli, ODIN Teatar [Danska/Italija]

21.00 Dorćol Platz
PREDSTAVA “Devojčice” – Reflektor Teatar [Srbija]

subota, 24. jun 2023.

11.00 –17.00 Silosi
SLIKANJE MURALA “Zidovi nade”

11.00–14.00 Košutnjak-ulaz u Pionirski grad
PERFORMANS / VOĐENA ŠETNJA “Solvitur Ambulando” – Grenland Friteatar [Norveška]

15.00 – 17.00 Parobrod
film „Sve(t) na leđima žene” ,režija maja mitić
[NOVA MREŽA]

FORUM “Zauzimanje za drugog”: Armine Avetisyan [Jermenija/ SAD] – onlajn, Gedi Aniksdal, [Norveška], Izabela Kisić, Jelena Krstić, Maja Mitić [Srbija], Olivera Simić [BiH/ Australija], Karolina Spaić [Srbija/Holandija].


17.30 Silosi
OTVARANJE MURALA Klaudija Bernardi [Argentina]; Staša Zajović [Srbija] i učesnice slikanja murala

21.00 PAROBROD
FILM “Drveće pleše” I FRAGMENTI IZ PREDSTAVE – DAH Teatar [Srbija]

U PARTNERSTVU SA

MEDIJSKI SPONZORI

Ova stranica načinjena je i održava se uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za njenu sadržinu isključivo je odgovoran ugovarač projekta DAH Teatar i ta sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije. @2023 Festival Umetnost i ljudska prava