POVEZIVANJA

Razgovori umetnika DAH Teatra sa međunarodnim i lokalnim umetnicima o projektima koji se bave ljudskim pravima i promenama u društvu

23.OKTOBAR 2020, 21.30
Tolerancija–suživot–migrantsko iskustvo

Razgovor [uživo i onlajn] nakon performansa ZEMLJA u okviru festivala UMETNOST I LJUDSKA PRAVA.

UČESTVUJU:

Jadranka Anđelić, rediteljka, Ljubica Damčević, muzičarka i performerka u projektu ZEMLJA.

Violeta Luna, glumica i performerka (Meksiko/SAD – onlajn), glumica / performans umetnica / aktivistkinja. Njen rad aktivira odnos između pozorišta, performansa i angažmana u zajednici. Kreirala više perfromanca posvećenih probelmu migracije i nasilja na granici Meksika i SAD.

Karolina Spaic , ZID Teatar [Holandija -onlajn] direktorka i umetnička vođa Pozorišta ZID – Communiti Art and Performance Center u Amsterdamu. U potrazi za tim univerzalnim pozorišnim jezikom koji bi mogao da stvori most između glumaca i publike, Spaić je razvio strast prema zajednici i nezapadnim umetničkim oblicima. Inicijator projekta FATE o uključivanju emigranata umetnika na kulturni scenu Evrope.

Gordana Vukašin, aktivistkinja – Grupa 484. Aktivna u civilnom sektoru u Srbiji kroz rad u nevladinim organizacijama angažovanim na polju pružanja psihosocijalne podrške migrantima i tražiocima azila u Srbiji, pre svega maloletnim migrantima bez pratnje.

Moderira: Dijana Milošević

19.novembar 2020, 19.00
TEATAr I DEčIJA PRAVA

UČESTVUJU [onlajn]:

Frederique Lecomte (Belgija) je osnivačica i glavna facilitatorka metoda Teatar i pomirenje. Ona je sociološkinja, spisateljica i rediteljka. Ekspertkinja je u oblasti ponovne izgradnje traumatizovanih i zajednica u konfliktu, organizuje pozorišne radionice i predstave SA zajednicom i ZA zajednicu. Ona je asistent na Université Libre de Bruxelles na odseku za pozorišne studije.

Joanna Sherman (SAD) je umetnička direktorka Bond Street Teatra koja od 1984.godine globalno realizuje pozorišne projekte za unapređenje društva . Kompanija prvenstveno radi u zajednicama koje su u posleratnom periodu ili u nepovoljnim okolnostima, sarađujući sa lokalnim umetnicima, primenjujući umetnost u izgradnji mira , sa fokusom na izbeglice, žene i marginalizovanu populaciju [Afganistan, Mianmar, Malezija, Egipat i Južna Afrika].

Eveline Costa (Brazil) je osnivačica Sequencia Filmes 2001. koja je osim filmske razvila i pozorišnu delatnost od 2007 [Cenicas]. Filmska rediteljka, dramaturškinja i producentkinja koja je takođe bila Direktorka produkcije i Direktorka Interanacionalnog festivala žena u scenskim umetnostima –MULTICIDADE. Rediteljka novog filmskog projekta NEVENA, o trgovini ženama i voditeljka projekta sa decom TERITORIJA SCENE.

Diana Kržanić Tepavac (Srbija), glumica i dramski pedagog, predsednica Izvršnog odbora Assitej Srbija. ASSITEJ je medjunarodna asocijacija teatra za decu i mlade. Osnivačica i umetnička direktorka Studija za scensku i vizuelnu umetnost „Iskorak“, koji primenljuje pozorišnu praksu na rad za i sa tinejdžerima. Ona je strastveni zagovornik ostvarivanja prava dece na kulturu i učešćeu društvu.

Jadranka Anđelić , Dijana Milošević i Ivana Milenović Popović (Srbija)

U SARADNJI SA PROJEKTOM RIGHT4KIDS

14.DECEMBAR 2020, 19.00
REVOLUCIJA I NJENE ZAGONETKE

UČESTVUJU [onlajn]:

Duca Knežević [SAD-Srbija], dramska spisateljica i dramaturškinja, koja živi u SAD. Široko poznavanje istorije i novih tendencija u savremenoj umetnosti podgreva njena stalna interesovanja za eksperimente, multimediju i utopiju Gesamtkunstverk, sa snažnim naglaskom na politički angažman i odgovornost umetničke zajednice.

Norberto Presta [Argentina/Italija],glumac i reditelj koji je napustio Argentinu da bi živeo i radio u Nemačkoj, Italiji, Brazilu. Kreirao predstavu FAMILIJA – O FAŠIZMU I DRUGIM NEPOGODAMA koju igra u sobnim prostorima za mali broj gledalaca.

Igor Štiks [Srbija] Doktorirao 2009. godine na pariškom Institutu političkih studija (Sciences Po) i Nortvestern univerzitetu (SAD). Predavao je na univerzitetima u Edinburgu, Gracu, Ljubljani i Sarajevu u oblastima političkih nauka, kulturnih i umetničkih studija, ljudskih prava i demokratije kao i studija Jugoistočne Evrope.


Projekat finansiran od strane Međunarodnog fonda za pomoć nemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova i Goethe-Instituta i drugih partnera.