23.OKTOBAR 2020, 21.30
Tolerancija–suživot–migrantsko iskustvo

Razgovor [uživo i onlajn] nakon performansa ZEMLJA u okviru festivala UMETNOST I LJUDSKA PRAVA.

UČESTVUJU:

Jadranka Anđelić, rediteljka, Ljubica Damčević, muzičarka i performerka u projektu ZEMLJA.

Violeta Luna, glumica i performerka (Meksiko/SAD – onlajn), glumica / performans umetnica / aktivistkinja. Njen rad aktivira odnos između pozorišta, performansa i angažmana u zajednici. Kreirala više perfromanca posvećenih probelmu migracije i nasilja na granici Meksika i SAD.

Karolina Spaic, ZID Teatar [Holandija -onlajn] direktorka i umetnička vođa Pozorišta ZID – Communiti Art and Performance Center u Amsterdamu. U potrazi za tim univerzalnim pozorišnim jezikom koji bi mogao da stvori most između glumaca i publike, Spaić je razvio strast prema zajednici i nezapadnim umetničkim oblicima. Inicijator projekta FATE o uključivanju emigranata umetnika na kulturni scenu Evrope.

Gordana Vukašin, aktivistkinja – Grupa 484. Aktivna u civilnom sektoru u Srbiji kroz rad u nevladinim organizacijama angažovanim na polju pružanja psihosocijalne podrške migrantima i tražiocima azila u Srbiji, pre svega maloletnim migrantima bez pratnje.

Moderira: Dijana Milošević

UČESTVUJU [onlajn]:

Frederique Lecomte (Belgija) je osnivačica i glavna facilitatorka metoda Teatar i pomirenje. Ona je sociološkinja, spisateljica i rediteljka. Ekspertkinja je u oblasti ponovne izgradnje traumatizovanih i zajednica u konfliktu, organizuje pozorišne radionice i predstave SA zajednicom i ZA zajednicu. Ona je asistent na Université Libre de Bruxelles na odseku za pozorišne studije.

Joanna Sherman (SAD) je umetnička direktorka Bond Street Teatra koja od 1984.godine globalno realizuje pozorišne projekte za unapređenje društva . Kompanija prvenstveno radi u zajednicama koje su u posleratnom periodu ili u nepovoljnim okolnostima, sarađujući sa lokalnim umetnicima, primenjujući umetnost u izgradnji mira , sa fokusom na izbeglice, žene i marginalizovanu populaciju [Afganistan, Mianmar, Malezija, Egipat i Južna Afrika].

Eveline Costa (Brazil) je osnivačica Sequencia Filmes 2001. koja je osim filmske razvila i pozorišnu delatnost od 2007 [Cenicas]. Filmska rediteljka, dramaturškinja i producentkinja koja je takođe bila Direktorka produkcije i Direktorka Interanacionalnog festivala žena u scenskim umetnostima –MULTICIDADE. Rediteljka novog filmskog projekta NEVENA, o trgovini ženama. Govorice sa  Jadrankom Anđelić o projektu sa decom TERITORIJA SCENE koje su vodile u Rijo de Žaneiru.

Diana Kržanić Tepavac (Srbija), glumica i dramski pedagog, predsednica Izvršnog odbora Assitej Srbija. ASSITEJ je medjunarodna asocijacija teatra za decu i mlade. Osnivačica i umetnička direktorka Studija za scensku i vizuelnu umetnost „Iskorak“, koji primenljuje pozorišnu praksu na rad za i sa tinejdžerima. Ona je strastveni zagovornik ostvarivanja prava dece na kulturu i učešćeu društvu.

Dijana Milošević rediteljka i Ivana Milenović Popović, glumica, predstave DAH Teatra, ZA TVOJE DOBRO, o pravima deteta (Srbija).

U SARADNJI SA PROJEKTOM RIGHT4KIDS

14.DECEMBAR 2020, 19.00
REVOLUCIJA I NJENE “ZAGONETKE”

UČESTVUJU [onlajn]:

Erik En [SAD] je dramski pisac i reditelj. Gostujući profesor na Universitetu Novi Meksiko. Magistar teoloških studija. Osnivač i umetnički ko-direktor Tenderloin Opera Company, Graduate, New Dramatists. Njegova predstava “Maria Kizito” zasnovana je na genocidu u Ruandi 1994. godine i rezultat je njegovog istraživanja u toj centralnoafričkoj zemlji. “Naši Genocidi”, serija od 17 predstava, istražuju odnos SAD-a u 20. veku prema genocidu u Centralnoj Americi i Istočnoj Africi. En je osnivač godišnje konferencije pod nazivom „Umetnosti u jednom svetu“ koja okuplja umetnike, naučnike i aktiviste za ljudska prava, koji istražuju pozorište na temu genocida i pomirenja.

Norberto Presta [Argentina/Italija], glumac i reditelj koji je napustio Argentinu da bi živeo i radio u Nemačkoj, Italiji, Brazilu. Kreirao predstavu “Familija – O fašizmu i drugim nepogodama“ koja se igra u sobnim prostorima za mali broj gledalaca. Društvena i politička pitanja su sadržaj i oblik njegovih kreacija u pozorištu gde su telo i slika glavni junaci.

Igor Štiks [Srbija, Hrvatska, BiH] pisac i politikolog, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i naučni saradnik Filozofskog fakulteta u Ljubljani. Objavio je nagrađivane i prevođene romane “Dvorac u Romagni” (2000), “Elijahova stolica” (2006), “Rezalište” (2017) i “W” (2019). Predstava “Elijahova stolica”, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Londonski Bloomsbury objavio je 2015. njegovu studiju “Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship” (2016). Sa Srećkom Horvatom napisao je polemički esej “Pravo na pobunu” (2010) i pripredio zbornik “Dobro došli u pustinju postsocijalizma” (2015).

I DAH Teatar:  Dijana Milošević, Ivana Milenović Popović

Moderira: Jadranka Andjelić

Prevod sa italijanskog: Nataša Novaković

POVEZIVANJA 2022

 Projekat finansiran od strane Međunarodnog fonda za pomoć nemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova i Goethe-Instituta i drugih partnera: www.goethe.de/relieffund