FASHIORATION

Fashioration je Erasmus+ projekat ima za cilj da kreira metod koji će služiti kao podrška mladim dizajnerima i osnažiti ih da započnu sopstveni biznis.[2022-2023]

Fokus projekta je na osavremenjivanju kulturnog nasleđa i tradicije, načinima na koje se one mogu savremenim sredstvima modernizovati i udahnuti im novi život. Na ovaj način ćemo približiti tradiciju mlađim generacijama i samim tim je spasiti od zaborava. Projekat će razviti takvu metodologiju koja će obučavati i razvijati veštine mladih ljudi. Koordinator projekta je KENTRO SPOUDON LAIKOU THEATROU iz Atine a pored DAH Teatra u projektu učestvuju partneri iz Grčke- Action Synergy SA, Crne Gore-Fondacija za promovisanje nauke “PRONA”, Albanije-Together For Life Shoqata i Bosne i Hercegovine- BOSNIAN REPRESENTATIVE ASSOCIATION FOR VALUABLE OPPORTUNITIES (Bravo).L

FASHIORATION ONLAJN FESTIVAL, 8 I 9. DECEMBAR 2023!

Otkrijte više o procesu kreiranja mini kolekcija inspirisanih narodnom nošnjom, radionicama kroz koje su polaznici prošli, kao i starim zanatima koji i dalje imaju svoje manufakture!

Fashioration festival vas vodi u virtuelnu turu kroz balkanske prestonice, njihove tradicije i upoznavanje sa mladim dizajnerima koji tu tradiciju transformišu i inkorporiraju u savremeno odevanje!

Pored navedenih aktivnosti u okviru festivala imamo čast da ugostimo kostimografkinju iz Grčke Miku Panagou koje će održati onlajn radionicu pod nazivom Mistični simboli – osvrt na balkanski vez.

22. I 23. SEPTEMBRA 2023. U BEOGRADU, PREDSTAVLJAMO IZLOŽBU MODE INSPIRISANU TRADICIJOM, U GALERIJI N.EON, CRNOGORSKA 10.

Fotografije I VIDEO: Aleksandar Milošević

dvodnevna radionica posvećena modernom tumačenju narodnih nošnji BaLkana, 11. i 12. marta 2023.

Radionica je namenja učenicima srednjih umetničkih i stručnih škola iz oblasti tekstila i odeće, kao i studentima umetničkih fakulteta.

Prvog dana polaznici će se kroz obilazak stalne postavke Etnografskog muzeja upoznati sa istorijskim kontekstom i segmentima narodnih nošnji zastupljenih na našim prostorima nakon čega će imati priliku da izrade svoje modne skice inspirisane elementima narodnih nošnji. Drugog dana, na osnovu prikupljenog materijala i inspiracije, polaznici će pojedinačno ili u grupama realizovati jedan odevni predmet (ili maketu odevnog predmeta). Najbolji radovi biće izloženi u okviru modne postavke u Beogradu i Atini.

Voditelji radionica su dr um. i kostimograf Ivana Tomić, master kostima za operu i balet i ilustrator Danilo Cerović i master primenjeni umetnik Ferenc Varga. Kroz stalnu postavku Etnografskog muzeja učesnike će voditi kustoskinja Ana Stanimirović.

Projekat podržao Program ERASMUS+ Evropske Unije