FASHIORATION

Fashioration je Erasmus+ projekat za mlade koji ima za cilj da kreira metod koji će služiti kao podrška mladim dizajnerima i osnažiti ih da započnu sopstveni biznis.[2022-2023]

Fokus će biti na osavremenjivanju kulturnog nasleđa i tradicije, načinima na koje se one mogu savremenim sredstvima modernizovati i udahnuti im novi život. Na ovaj način ćemo približiti tradiciju mlađim generacijama i samim tim je spasiti od zaborava. Projekat će razviti takvu metodologiju koja će obučavati i razvijati veštine mladih ljudi. Koordinator projekta je KENTRO SPOUDON LATKOU TITEATROU (C. O.H.E. TH. S. ), a pored DAH Teatra u projektu učestvuju partneri iz Grčke- Action Synergy SA, Crne Gore-Fondacija za promovisanje nauke “PRONA”, Albanije-Together For Life Shoqata i Bosne i Hercegovine- BOSNIAN REPRESENTATIVE ASSOCIATION FOR VALUABLE OPPORTUNITIES (Bravo).L

U okviru projekta, u Beogradu će se održati 11. i 12. marta 2023. sa početkom u 12 časova dvodnevna radionica posvećena modernom tumačenju narodnih nošnji Balkana.

Radionica je namenja učenicima srednjih umetničkih i stručnih škola iz oblasti tekstila i odeće, kao i studentima umetničkih fakulteta.

Prvog dana polaznici će se kroz obilazak stalne postavke Etnografskog muzeja upoznati sa istorijskim kontekstom i segmentima narodnih nošnji zastupljenih na našim prostorima nakon čega će imati priliku da izrade svoje modne skice inspirisane elementima narodnih nošnji.

Drugog dana, na osnovu prikupljenog materijala i inspiracije, polaznici će pojedinačno ili u grupama realizovati jedan odevni predmet (ili maketu odevnog predmeta). Najbolji radovi biće izloženi u okviru modne postavke u Beogradu i Atini.

Voditelji radionica su dr um. i kostimograf Ivana Tomić, master kostima za operu i balet i ilustrator Danilo Cerović i master primenjeni umetnik Ferenc Varga.

Kroz stalnu postavku Etnografskog muzeja učesnike će voditi kustoskinja Ana Stanimirović.

Prijave slati na mejl office@dahteatarcentar.com ili onlajn ovde:

Prvog dana radionica će se održati u prostorijama Etnografskog muzeja sa početkom u 12 časova, a u isto vreme drugog dana u Visoko tekstilnoj školi za dizajn, tehnologiju i menadžment u Beogradu.

Projekat realizuju: KENTRO SPOUDON LATKOU TITEATROU (C. O.H.E. TH. S. ) koordinator, Action Synergy SA [ Grčka],  Together For Life Shoqata [Albanije],  BOSNIAN REPRESENTATIVE ASSOCIATION FOR VALUABLE OPPORTUNITIES -Bravo [Bosne i Hercegovin], Fondacija za promovisanje nauke “PRONA” [Crne Gora], i DAH Teatar.

Projekat podržao Program ERASMUS+ Evropske Unije