Podizanje ekološke svesti kroz scenske umetnosti

Ovaj projekat saradnje koji podržava program Evropske Unije KREATIVNA EVROPA okupio je umetnike i istraživače iz sedam zemalja: Nemačke, Grčke, Irske, Norveške, Španije, Holandije i Srbije sa zajedničkim ciljem podizanja ekološke svesti i aktiviranja građana u zaštiti drveća i protiv klimatskih promena [2023-2026].

Partneri, ujedinjeni u projektu da kreativno odgovore na potrebu da se društvo mobiliše u zaštiti prirodne sredine su: PROTAGON a.V [Nemačka], ACTION SYNERGY [Grčka], AEROPLIO Theatre [Grčka], SMASHING TIMES [Irska], GRENLAND FRITEATER [Norveška], ATALAYA/TNT [Španija], ZID TEATAR [Holandija] i DAH Teatar.

Trening sastanak partnera, Beograd, 24 – 28. april 2024.

„Kako promovisati ekološku svest kroz pozorište“

Sastanak je okupio sve partnere i uključio: igranje predstave DRVEĆE PLEŠE, DAH Teatra, radionice o metodologiji, gostujuće govornike-eksperte i razmenu izmedju partnera i diskusije o razvoju projekta.

Gostii govornici: Antonela Diana – Art & Nature LAB, Bio umetnica, voditeljka Scenografske laboratorije u Teatru OM [Italija/Danska]; Iva Čukić, arhitekta, urbani ekolog [Ministarstvo prostora, Srbija]; Jovana Bila Dubaić, ekspert ekologije pčela [Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu] i Vladimir Đurđević, stručnjak za klimatske promene [Fizički fakultet – Meteorologija, Univerzitet u Beogradu].

Foto: Nata Korsky

„Manje očigledan emocionalni i impulsivan način obrade naučnih informacija mogao bi ipak biti najefikasniji. Tako počinjemo da uviđamo kako umetnost, kreativne i kulturne prakse mogu potencijalno da igraju ulogu u pitanju o kome je reč”. – Ganga Shreedhar, docent za nauku o ponašanju na Londonskoj školi ekonomije.

CILJEVI PROJEKTA

● Da se poveća ekološka svest javnosti i da se stimuliše njen aktivan stav upitanjima vezanim za klimatske promene.

● Da se prenese na evropski nivo uspešan pristup DAH Teatra iz Srbije o tome kako se pozorište može koristiti u borbi protiv klimatskih promena.

● Da promoviše međukulturnu svest i razmenu o pitanjima vezanim za klimatske promene.

KONCEPT

Razvoj projekta se odvija kroz:

● Organizacija petodnevne radionice u Beogradu za umetnike iz 7 evropskih zemalja, susret sa lokalnim umetnicima, stručnjacima i profesorima iz oblasti ekologije. (2024)

● Stvaranje novih pozorišnih predstava zasnovanih na originalnoj metodologiji u 6 evropskih zemalja i njihovo predstavljanje najmanje 10 puta pred domaćom publikom u svakoj zemlji. (2024)

● Organizovanje tri međunarodna festivala (Španija, Nemačka i Grčka) na kojima će se odigrati sve predstave. (2025)

● Organizacija uživo i onlajn konferencija i kurseva za prenos stručnosti na pozorišne organizacije i umetnike izvan partnera projekta i zemalja. (2025)

● Produkcija dokumentarnog filma o Projektu.

Projekat obuhvata različite discipline kao što su ekologija, nauka, izvođačke umetnosti, vizuelne umetnosti, muzika, video, društveni aktivizam, digitalna tehnologija i aktivizam.

MILTIDISCIPLINARNI PROSTUP

• Stručnjaci za klimatske promene su uključeni u proces istraživanja drveća i ekosistema i njihove analize. Pisane studije i intervjui biće važna pozadina koncepta projekta i njegovih rezultata.

• Umetnici izvođači su uključeni u proces istraživanja i učenja o klimatskim promenama i ekosistemu koliko i u stvaranju konačnog umetničkog proizvoda.

• Kompozitori će kreirati muziku za nastup na otvorenom posebno inspirisanu životom drveća.

• Vizuelni umetnici će kreirati video snimke projektovane u performansu, inspirisane efektima klimatskih promena.

• Filmski umetnici će biti uključeni u snimanje dokumentarnog filma o projektu.

• Ekološke organizacije i klimatski aktivisti će takođe biti uključeni u umrežavanje i razmenu ideja o projektnim aktivnostima.

• Naučnici kao i predstavnici zelenih pokreta biće uključeni u proces istraživanja, kao i u razgovore sa lokalnim zajednicama.

Finansira Evropska unija. Međutim, izneti stavovi i mišljenja pripadaju samo autoru(ima) i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije ni programa Kretine Evropa. Za njih se ne može smatrati odgovornim ni Evropska unija ni organ koji dodeljuje sredstva.