TI MORAŠ BITI ZENITISTA!

Interaktivna multimedijalna instalacija

Zamišljena za različite, galerijsko/muzejske prostore i promišlja nasleđe autentičnog avangardnog umetničkog pokreta sa naših prostora – Zenitizma.

Ukazuje na važnost kontinuiteta u umetničkoj tradiciji jedne zemlje i istražuje kakvi su danas, tačno sto godina od pokretanja časopisa “Zenit” Ljubomira Micića, odjeci zenitističkih ideja kako u savremenoj umetnosti tako i u savremenom društvu.

Ideje Zenitizma – anti-ratne ideje, verovanje u mogućnost stvaranja novog, pravednijeg društva i odnosa su i posle sto godina važne i potrebne, naročito u savremenom trenutku, kada se izgubila vera u mogućnost stvaranja boljeg sveta. Zenitizam nas poziva da se inspirisani zanosom umetnika tog doba, ponovo okrenemo velikim vrednostima u čijem centru je – čovek.

Instalacija se sastoji iz tri celine, koje predstavljaju originalne radove umetnica/ka koji se bave savremenim umetničkim odgovorom na ideje zenitizma.

U prvoj sobi se nalaze interaktivni ekrani pomoću kojih se upoznajete sa umetnicima Zenitizma. Scene iz video zapisa predstave Zenit- Istorija jednog zanosa DAH Teatra, možete kombinovati po svojoj želji i tako preko interaktivnih ekrana kreirati svoju zenitističku priču.

U drugoj sobi srećemo se sa video/audio radom i instalacijom Snežane Arnautović i Ivice Stjepanovića pod nazivom Svakodnevna soba, koji predstavlja svojevrstan odgovor na ideju zenitizma, kao i kompletne avangarde na čije korene se savremeni umetnici i danas oslanjaju.

U trećoj sobi nas očekuje umetnički objekt Krst-čiviluk, delo Neše Paripovića, koji je korišćen u predstavi DAH Teatra Zenit- istorija jednog zanosa. Atmosferu zenitističkog pokreta u ovoj prostoriji dopunjuje video rad Za bolju atmosferu Jelene Rubil kroz koji se upoznajemo sa zenitističkim parolama.

Četvrta soba nam donosi intimu zenitizma i tu možete pročitati poslednje pismo Anuške Micić Ljubomiru Miciću koje je on pronašao nakon njene smrti. Takođe, tu su originalna izdanja časopisa Zenit, kao i audio/video rad Snežane Arnautović pod nazivom Lucid Dream/ Happy Time.

Otvaranje izložbe prati nastup četiri performera, koji će unose atmosferu zenitističkog pokreta na savremeni način i podstiču na razmišljanje da li je ovaj pokret i dalje aktuelan, prisutan i na kraju: da li su zenitisti i dalje među nama?

Imaćemo priliku da čujemo poeziju Ve Poljanskog kroz autorsku muziku, specijalno komponovanu i otpevanu za ovu izložbu. Galeriju će posetiti i nezaobilazni Majakovski u jednom novom telu, a kao i pre sto godina- ima nešto važno da nam kaže. Ukoliko niste imali prilike da pročitate pisma Anuške i Ljubomira Micića, ova izložba će vam doneti najintimniji doživljaj zenitističke ljubavi- po jedno pismo biće povećeno i pročitano svakome ko se prepusti i sedne u zenitističku fotelju. Kroz celu izložbu svaki posetilac će imati i svoju senku- misterioznog Džoni Džepa koji za sobom ostavlja neizbrisiv trag.

Koncept: Jadranka Anđelić i Dijana Milošević
Izvođači: Evgenija Eškina Kovačević, Ivana Milenović Popović,
Milica Petrović, Zoran Vasiljević
Objekt „Krst-Čiviluk“: Neša Paripović
Višemedijska instalacija „Svakodnevna soba”: Snežana Arnautović Stjepanović,
Ivica Stjepanović
Video”Druga atmosfera”: Jelena Rubil
Video rad “Lucid Dream /Happy Time”: Snežana Arnautović Stjepanović,
Ivica Stjepanović
Odlomci prepiske Anuške Micić i Ljubomira Micića iz knjige
“Strašna Komedija” [Narodna Biblioteka Srbije 2021]
Svetlo: Milomir Dimitrijević, Radovan Samolov
Razvoj softverske aplikacije: Mila Popović
Organizacija i produkcija: Nataša Novaković, Milica Petrović
Marketing: Ivana Milenović Popović
PR: Tanja Rapp
Fotograf: Đorđe Tomić
Društvene mreže: Dunja Karanović
Grafički dizajn: škart

Podržano od Ministarstva kulture Republike Srbije