UMETNOST I LJUDSKA PRAVA

Drugi po redu, festival počinje 24. i traje do 27. februara a zamišljen je kao platforma za pokretanje i predstavljanje ideja i koncepata koje u prvi plan stavljaju i povezuju umetnost i ljudska prava, zalažu se za poštovanje ljudskih prava, prava svih živih bića kao i razvoj te ideje u Srbiji.

UMETNOST U AKCIJI

Ovogodišnje izdanje ima podnaslov Umetnost u akciji sa ciljem da podstakne i osnaži građanke i građane da preuzmu aktivnu ulogu u promenama u svojim zajednicama, da se umetnici i branitelji ljudskih prava povežu između sebe, ali i sa širom zajednicom. Festival uključuje pojedince i organizacije koji rade na međunarodnoj sceni i u našoj zemlji, komunicira sa građankama i građanima, oživljava zajednice i povezuje različitosti.

Na programu su radionice, instalacija, predstave, koncerti, razgovori, konferencija „Umetnost i kultura u afirmisanju ljudskih prava”, filmska premijera i promocija knjige.

Učesnici festivala dolaze u Beograd iz Španije, Izraela, Crne Gore, Kosova, Irske i Srbije, a onlajn će nam se pridružiti i predstaviti svoj rad umetnici iz Irana, Belgije i Brazila.

Festival je otvoren sa interaktivnom multimedijalnom instalacijom DAH Teatra, TI MORAŠ BITI ZENITISTA! zamišljenom za galerijsko/muzejske prostore koja promišlja nasleđe autentičnog avangardnog umetničkog pokreta sa naših prostora – Zenitizma.

Program se održava uživo na nekoliko lokacija u Beogradu: UK Parobrod, galerija N.EON, Dorćol Platz, Mestašce, Zadužbina Ilije M.Kolarca, KROKODIL i Narodno pozorište u Beogradu uz pridržavanje svih zdravstvenih mera i dozvoljenog broja okupljanja.

FESTIVAL PODRŽALI
Međunarodni fond za pomoć nemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova i Goethe Instituta i drugih partnera: www.goethe.de/relieffund, ITAC– Climate Impact, Savezno Ministarstvo za evropske i medjunarodne poslove Austrije, ITAC– Climate Impact, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.