NE/VIDLJIVI GRAD

Predstava u autobusu javnog prevoza i dugogodišnji projekat DAH Teatra. Polazeći od činjenice da su naši gradovi, u svojoj dalekoj prošlosti, kao i danas, multi-etnički gradovi, sa velikim brojem stanovnika različitog porekla i kutura i da je ta svest izbledela usled naleta kriza i ratova koji su stvarali multietničke tenzije, a ne razumevanje, kreirali smo projekat koji se bavi promocijom različitih etničkih kultura koje koegzistiraju danas. [2005 – ]

Osnovni cilj projekta “Ne/Vidljivi grad” je da multietničku strukturu gradova i bogatstvo različitih kultura u Srbiji i šire, učini vidljivijom. Da sve ono što se izgubilo ili postalo nevidljivo, a stvaralo se zajedničkim snagama ovog društva, koje je multinacionalno, i deo naše kulture već vekovima, otkrijemo ponovo. “Ne/vidljivi grad” se osvrće na pozitivne aspekte kulturne i nacionalne različitosti, istoriju naših gradova koju su stvarali mnogi narodi i u koju su utkali svoju kulturu, običaje i stvaralaštvo.

Kroz predstave u autobusima gradskog prevoza, koje “pričaju” multietničku istoriju gradova, želimo da doprinesemo normalizaciji odnosa izmedju različitih etničkih zajednica, koje žive u Srbiji, ali i šire. Da doprinesemo razvoju jednog civilnog društva koje se zasniva na toleranciji. Pozitivne reakcije publike i javnosti potvrdile su koliko je ovakva akcija bila potrebna gradjanima Srbije i ostalih zemalja u kojima smo igrali.

Na relaciji između Malog Bajmoka i Palića, dugoj 10 kilomatara, putnici su uz zvuke harmonike, violine, repa i bubnjeva prisustvovali pozorišnom spektaklu, koji nije poremetio ni skučeni prostor, ni zanošenje autobusa u krivini. Predstava je osmišljena kao putovanje kroz istoriju Subotice, a mnogi građani bili su oduševljeni onim što su čuli i naučili. (BLIC Vojvodina – Biljana Vučković, 2008)

ISTORIJA PROJEKTA

Pilot projekat je nastao 2005. godine u Beogradu i sastojao se iz predstava koje su se odvijale u autobusu na liniji 26 i koje su “pričale” multietničku istoriju grada.

Posle uspeha pilot projekta, DAH Teatar je 2007/08 proširio projekat na Srbiju (Novi Sad, Subotica, Inđija, Niš, Leskovac, Vranje).

2008. godine “Ne/Vidljivi grad” učestvuje na internacionalnom pozorišnom festivalu -PIT Festivalu u Norveškoj [Poršgrun].

2009 nagrada erste fondacije

Ovaj projekat je 2009. godine dobio nagradu za najbolji projekat u oblasti socijalnih integracija od strane ERSTE Fondacije. Jedina nagrada ove vrste ima za cilj da oda priznanje i promoviše organizacije i projekte koji teže stvaranju stabilnog i pravednog društva koje uključuje osobe u nepovoljnom društvenom položaju i ugrožene grupe.

Pored toga, projekat “Ne/Vidljivi grad” je istaknut kao primer jednog od najuspešnijih projekata interkulturalnog dijaloga u 2008. godini od strane Evropskog instituta za komparativna kulturna istraživanja (ERICarts).

2010 BRAZIL [RIO DE ŽANEIRO]

Predstave u metrou Rio de Žaneira, u produkciji Sequencia filmes, musicas e cenicas.

DAH Teatar je postao prva organizacija iz Srbije koja je postala nosilac projekta u okviru EU programa “Kultura 2007-13”. Projekat je realizovan u četiri zemlje sa četiri partnera: Danska/Teatret OM, Makedonija/Art Media, Velika Britanija/Prodigal Theatre i Francuska/Voix Poliphonique .

2014 [Italija]

“Ne/Vidljivi Grad” je realizovan u okviru festivala Girovagando, na Sardiniji /Sasari, u koprodukciji sa pozorištem Theatre en Vol .

10 godina projekta Ne/Vidljivi Grad. Predstave se realizuju u Novom Sadu, Inđiji i Beogradu, poznatim po bogatstvu različitih kultura i uticaja različitih etničkih manjina.

2016 [Norveška]

“Ne/Vidljivi Grad” je realizovan na PIT Festivalu (Poršgrunski internacionalni festival) u koprodukciji sa pozorištem Grenland Friteater.

“Ne/Vidljivi Grad” se realizuje u Faenci/ Italija, u okviru projekta MAUERSPRINGER, podržanog od EU programa Kreativna Evropa a u kooprodukciji sa pozorištem Teatro Due Mondi.

Predstave se realizuju u oviru projekta IZVAN POGLAVLJA / PRISTUP RAZLIČITOSTI, u saradnji sa Grupom 484 i u gradovima: Subotica, Bujanovac, Vranje, Loznica, Sjenica i Beograd.

MISIJA

Aktuelnost ovog projekta se potvrdjuje tokom godina jer kulturna i etnička netolerancija se (na žalost) nastavlja menjajući svoje forme – od diskriminacije manjina, do ksenofobije koja se ponovo pojavljuje u Evropi i diskriminacije i netolerancije prema migrantima iz drugih kultura. Zbog toga naša misija ostaje – osvešćivanje prava na suživot, poziv na toleranciju i prihvatanje različitosti.